Danmark forbereder seg på orkan

Broer blir stengt, skoleunger sendes hjem og jernbaneverket er i alarmberedskap.

ORKAN: Stormen som har herjet i England og Europa, ventes å bli en orkan når den når Danmark i ettermiddag. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ORKAN: Stormen som har herjet i England og Europa, ventes å bli en orkan når den når Danmark i ettermiddag. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen St. Jude har tatt livet av to personer og ført til minst 220.000 strømløse husstander i England og Wales. Nå forbereder danskene seg på at stormen kan øke i styrke og øke til orkan styrke før den når Jylland.

Kan bli orkan Stormen som er på vei mot Danmark vil gå opp til orkan styrke når den når området rundt Esbjerg i løpet av et par timers tid. Det melder tv2.dk på sine nettsider.

- Stormen blir kraftigere enn tidligere antatt. I det den når Danmark vil den ha gått over til å bli en orkan, sier meteorolog Lone Seir til BT.dk.

Uværet vil trolig føre til at både Øresundbroen og Storebæltbroen stenges en periode mandag ettermiddag og kveld.

Brua over Lillebæltbroen er nå stengt. Fire lastebiler har blåst over ende og veltet.

Danmarks Meteorologiske Institutt (DMI) melder at St. Jude er den verste stormen som har rammet Danmark på 10 år, skriver Jyllandsposten.

- Vi snakker om en vindstyrke som blir orkan i kastene. En så kraftig storm har vi ikke sett på 10 år i Danmark, sier Thye Rasmussen til avisa.

Også København vil bli rammet av uværet. Det forventes at stormen vil være verst mellom klokken 17.00 og 19.00 i hovedstaden.

- Jeg vil anbefale alle københavnere å dra tidlig hjem fra jobben i dag hvis det er mulig. Generelt vil det være en god ide å holde seg innendørs mens været er på sitt mest voldsomme, sier vakthavende meteorolog Frank Nilsen hos DMI.

Generelt advarer myndighetene høye og lette biler å kjøre over de to store broene mandag, og fra klokken 15 til 19 blir begge broene etter alt å dømme stengt.

- Stengingen av Storebæltbroen flyttes nå frem til klokken 15, skriver Fyns Politi på twitter.

Grunnen er at man venter en vindstyrke på over 25 meter per sekund. Tog vil først bli stoppet ved en vindhastighet på 34 meter per sekund, opplyser Øresundbroens pressekontakt Jens Gender til nyhetsbyrået Ritzau, ifølge NTB.

Kastrup flyplass planlegger å holde åpent som vanlig mandag.

Evakuert Stormen har allerede ført til konsekvenser lengre ut i Nordsjøen. Det danske selskapet Dong Energy har evakuert rundt 100 av sine medarbeidere på boreplattformen Siri.

- Vår tilnærming er at vi vil være på den sikre side. Når bølger av en viss høyde inntreffer, flyr vi våre medarbeidere inn til fastlandet, sier kommunikasjonssjef Karsten Anker Petersen i Dong Energy til Jydske Vestysten.

Togstans i Sverige Fra klokka 16.00 stanses all togtrafikk sør i Sverige. Sveriges Metrologiske og Hydrologiske Institutt (SMHI) har sendt ut klasse 3-advarsler for områdene rundt Gøteborg og Kattegatt. I Halmstad oppfordres foreldre til å hente barna sine tidligere fra skolen enn vanlig.

SMHI melder at dette er første gang at det blåses opp til storm i svenske farvann siden 12. mars i fjor.

Mot kvelden melder SMHI at vindstyrkene kan komme opp i 49 meter i sekundet. Store variasjoner i vannstanden er også meldt ved Gøteborg og Øresund.

ØDELEGGELSER: I England og Wales er ødeleggelsene enorme. Rundt 300.000 husstander er uten strøm. Foto: AP/NTB Scanpix.
ØDELEGGELSER: I England og Wales er ødeleggelsene enorme. Rundt 300.000 husstander er uten strøm. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer