Danmark gjenåpnes: - Alvorlig bekymret

Torsdag åpner Danmark enda mer opp. Ikke alle er like begeistret for at livet igjen nærmer seg normalen.

GJENÅPNES: Danskene kan glede seg over at en rekke restriksjoner fjernes torsdag. Foto: Shutterstock / NTB
GJENÅPNES: Danskene kan glede seg over at en rekke restriksjoner fjernes torsdag. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Torsdag starter Danmark sin gjenåpning etter pandemien. Det skjer til tross for at R-tallet nå er oppe i 1,1 i landet, og det tirsdag ble registrert 809 smittetilfeller det siste døgnet.

Eksperter advarer imidlertid om gjenåpningen som nå kommer. Flere mener det er en for tidlig og for stor åpning som nå skjer. Det melder danske TV 2, som har snakket med to professorer og en epidemiolog.

- Jeg hadde gjerne sett at gjenåpningen ble delt i to segmenter. Vi åpner så mange ting samtidig, at den sosiale bobla blir utvidet betraktelig, sier professor i immunologi, Jan Pravsgaard Christensen, til kanalen.

Det foregår store demonstrasjoner mot coronarestriksjonene i København lørdag kveld. Foto: Ritzau / Twitter Vis mer

Svært skeptisk

Professor i eksperimentell virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, ser ikke fram til gjenåpningen som nå kommer.

- Jeg er for første gang alvorlig bekymret, sier han til TV 2.

Thomsen mener også de tidligere gjenåpningsgrepene Danmark har tatt, har kommet for tidlig. Det mener han også denne gangen.

- Det er ganske enkelt for mye aktivitet. Folk kan gå fra den ene aktivteten til den neste og den neste. En smittet kan spre mye smitte på den måten, sier han.

Ifølge de siste tilgjengelige tallene er 11,5 prosent av danskene fullvaksinert, mens 23,4 prosent har fått minst én dose. Det er tilsynelatende nok for at den danske regjeringen anser det som forsvarlig å lette på restriksjonene i landet.

Lettelser på flere hold

Den omstridte regelen om at man må bestille bord minst en halv time på forhånd på barer og restauranter, oppheves. Samtidig sløyfes også regelen om at private fester må slutte før klokken 23. Grensen for hvor mange som kan være samlet, heves til 25 innendørs og 75 utendørs.

I tillegg åpnes idretts- og kulturlivet for dem som kan fremvise koronapass, et bevis på at du har testet negativt for viruset nylig, er vaksinert eller har hatt viruset.

AGGRESSIV STEMNING: Det ble aggressivt mellom demonstranter og politiet i danske København i kveld under en demonstrasjon mot coronahåndteringen i landet. Video: Ritzau / Christian Roth Christensen Vis mer

For skolebarna i 5. til 8. klasse, som til nå har gått på skole på halv tid, blir det full åpning fra torsdag. Da er hele den danske grunnskolen åpnet for fullt. Fra 21. mai blir det lettelser også i den videregående utdanningen.

- Vi har laget en avtale for gjenåpning som tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sa justisminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet‎.

Samtidig ber helseminister Magnus Heunicke folk være føre var, når landet nå gjenåpnes.

- Torsdag åpner vi enda mer, så la oss huske de gode rådene om avstand, hygiene og testing, så gjenåpningen skjer forsvarlig, skriver ministeren på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer