Danmark gjør krav på Nordpolen

Danmark melder mandag inn et krav til FN på 895.000 kvadratkilometer havbunn i Arktis, et område som går helt opp til Nordpolen.

DANMARK VIL HA: Danmark kan gjøre krav på områder i Arktis gjennom at Grønland er dansk territorium. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
DANMARK VIL HA: Danmark kan gjøre krav på områder i Arktis gjennom at Grønland er dansk territorium. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Deler av det samme området har også stormaktene Russland, Canada og USA gjort krav på, og også Norge gjør krav på store områder i Arktis.

- Det er uvanlig at man får mulighet til å endre sine grenser og gjøre vårt land og riksfellesskap større. Jo større vi er, desto større er også muligheten for å gjøre vår innflytelse gjeldende i verden, sier utenriksminister Martin Lidegaard.

Danmark kan gjøre krav på områder i Arktis gjennom at Grønland er dansk territorium, og det danske og grønlandske kravet er basert på forlengelsen av kontinentalsokkelen som Grønland befinner seg på.

Lidegaard tror at det særlig er Nordpolen flere land vil gjøre krav på, ikke fordi det nødvendigvis er så mange naturressurser akkurat der, men fordi det vil ha symbolsk betydning.

En dansk ekspert mener at det danske kravet har gode sjanser til å bli hørt.

- Jeg tror ikke vi skal regne med fullt hus, men deler av det er sannsynlig, sier Kristian Søby Kristensen ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Lik Dagbladet på Facebook

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer