Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark har åpnet grensene: Massiv kø

Turister strømmer til nyåpnede Danmark i morgentimene. Det meldes om sju til åtte kilometers kø ved grensen.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Mandag har Danmark åpnet grensene for reisende fra Norge, Island og Tyskland, noe som medfører stor pågang.

Klokka 06.30 meldte danske BT at det var fire til fem kilometers kø ved grenseovergangen fra Tyskland i Frøslev. I tillegg skulle det være én kilometers kø ved grensa i Kruså.

En drøy time seinere, klokka 07.40, skrev politiet i Sydjyllands på Twitter at det har oppstått sju til åtte kilometers «glidende» kø på stedet.

Kødannelsen skal ha begynt allerede søndag kveld, ifølge politiet.

- Satt inn ekstra mannskap

Det var på forhånd ventet stor pågang ved grensestasjonene.

- Den første ferja fra Norge legger til i Hirtshals klokka 07.30. Vi har satt inn ekstra mannskap for å kontrollere passasjerene, siden vi venter at det vil være et stort trykk, sier vaktsjef ved politiet i Nordjylland, Jess Falberg.

KØ: Det meldes om syv til åtte kilometers kø ved grenseovergangen fra Tyskland i Frøslev mandag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix
KØ: Det meldes om syv til åtte kilometers kø ved grenseovergangen fra Tyskland i Frøslev mandag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tilbyr coronatester

Det danske Rigspolitiet opplyste søndag at danske helsemyndigheter ville tilby alle innreisende tester for coronasmitte ved grensen mandag.

Både utenlandske turister og dansker som kommer hjem, vil bli tilbudt å frivillig la seg teste for coronasmitte ved grenseovergangene. Dette gjøres for at myndighetene lettere kan drive smittesporing dersom et nye tilfeller av coronasmitte skulle dukke opp.

Det er imidlertid først personer med dansk personnummer som kan benytte seg av testmulighetene.

- Våre IT-systemer er dessverre ikke klare for at vi i stor skala kan håndtere personer som ikke har et personnummer, men vi forventer å være klare med et tilbud om test til alle utenlandske turister i løpet av kort tid. Inntil videre blir det litt improvisert på Københavns lufthavn, sier direktør Anne-Marie Vangsted ved det danske testsenteret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!