Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark innfører grensekontroll mot Sverige

Regjeringen i Danmark vil fra midten av november innføre midlertidig grensekontroll mot Sverige.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Justisminister Nick Hækkerup bekrefter torsdag morgen at Danmark innfører en midlertidig grensekontroll mot Sverige. Kontrollen vil bli iverksatt 12. november i år, og innføres foreløpig i seks måneder.

Det vil være periodiske kontroller, altså at politiet noen ganger i uka vil ha kontroller ved ferjer, tog eller på veiene.

- Skremmende opplevelse

- Siden februar 2019 har vi hatt 13 eksplosjoner i hovedstadsområdet, sier Hækkerup.

Han viser spesielt til eksplosjonene som rammet skattekontoret 6. august og en politistasjon i bydelen Nørrebro bare noen dager senere.

- Dette var eksplosjoner som gjorde et enormt inntrykk på oss alle sammen, sier Hækkerup.

Det er politiets vurdering at eksplosjonen ved skattekontoret 6. august ble utført av kriminelle som hadde reist over grensen fra Sverige til Danmark.

- I slutten av juni i år var vi også vitne til et voldsomt dobbeltdrap på åpen gate i Herlev, som politiet mener var et oppgjør mellom rivaliserende bander fra Sverige, heter det i en pressemelding fra det danske justisdepartementet.

- Jeg var selv ute på Nørrebro dagen etter. Det var faktisk en skremmende opplevelse. (...) Det er ikke noe som dansker på noen måte er vant til eller som skal bli hverdag i Danmark. Det er ikke Danmark som vi kjenner, sier han videre.

Flere tiltak

Justisministeren presenterer tiltak som skal sikre trygghet og sikkerhet i det offentlige rom. I tillegg til grensekontrollen, informerer han blant annet om at politiet oppretter et nytt senter som skal bekjempe kriminalitet på tvers av Øresundsregionen.

Politiet får 112 stasjonære bilskiltscannere og 20 mobile, i tillegg til penger til innkjøp av nye droner.

Regjeringen vil også at straffen for besittelse av sprengstoff skal heves til fire års ubetinget fengsel ved førstegangstilfelle. Det vil også bli lovpålagt for alle borgere å registrere sine sine overvåkingskameraer, slik at politiet ved alvorlige hendelser fort kan få tilgang til opptakene.

I tillegg har regjeringen besluttet å forlenge den midlertidige grensekontrollen mot Tyskland i seks måneder fra 12. november 2019, skriver DR Nyheder.

ALVORLIG EKSPLOSJON: Danmarks statsminister Mette Frederiksen om eksplosjonen i København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Må vise legitimasjon

Det var DR som i dag tidlig meldte at det vil bli innført punktvis kontroll av dem som ankommer med ferje til Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa, med bil eller buss over Øresundsbroen, samt med tog til København. De som blir kontrollert, må vise legitimasjon med foto.

Danmarks regjering har orientert Sverige og EU-kommisjonen om de nye tiltakene, ifølge DR.

Sverige innførte grensekontroll mot Danmark i november 2015, og reisende den veien har siden måttet vise pass eller annen form for legitimasjon med foto.

EKSPLOSJON: Om kvelden 6. august skjedde det en eksplosjon utenfor Skattestyrelsens kontor i København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix
EKSPLOSJON: Om kvelden 6. august skjedde det en eksplosjon utenfor Skattestyrelsens kontor i København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix Vis mer

Eksplosjon i København

Det var på kvelden 6. august av bomben utenfor inngangen til den danske Skatteetaten gikk av. Deler av fasaden på Skattestyrelsens bygning ble ødelagt som følge av eksplosjonen, og politiet evakuerte området rundt Nordhavn stasjon og sperret av kvartalene rundt.

Det skal ha vært to personer i bygningen da det eksploderte, men ingen kom til skade.

I midten av september ble en 23 år gammel svenske pågrepet på Kastrup lufthavn. Mannen var etterlyst internasjonalt etter eksplosjonen. Tidligere ble en 22 år gammel mann, også han svensk, pågrepet i saken og varetektsfengslet i Danmark.

Motivet bak sprengningen er foreløpig ikke kjent.

Statsminister Mette Fredriksen varslet skjerpet kontroll bare få dager etter.

- Det skal ikke være slik at man kan reise fra Sverige til Danmark og plassere dynamitt i København, sa hun under en pressekonferanse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media