FLERE FØDSLER: Danmark forventer en økning på 1200 fødsler i juni, juli og august. Totalt ventes det 16 000 fødsler i løpet av sommermånedene. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK
FLERE FØDSLER: Danmark forventer en økning på 1200 fødsler i juni, juli og august. Totalt ventes det 16 000 fødsler i løpet av sommermånedene. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCKVis mer

Danmark kjørte «knullekampanje». Nå forventes babyboom

Travel sommer for sykehusene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danmarks fødeavdelinger henter inn ekstra hender og må legge strategi for sommeren 2016, skriver danske Politiken i dag.

Sykehusene forventer nemlig en økning i antall fødsler. En av årsakene kan være Danmark Radios «Knald for Danmark»-kampanje.

Ifølge en undersøkelse Politiken har gjort vil det komme 1200 flere barn i løpet av juni, juli og august enn det gjorde på samme tid i fjor.
 
16 000 babyer Avisa har innhentet fødselsprognoser fra de 21 fødeavdelingene i landet.

I 2016 vil det sannsynligvis fødes over 16 000 sommerbabyer.

I høst kjørte Danmarks Radio en lengre kampanje med navnet «Knald for Danmark». Det fødes i snitt 1,7 barn per par, men for å opprettholde befolkningstallet og for å kunne ta vare på eldregenerasjonen, kreves mellom 2 og 3.

- Kampanjen har ligget i bakhodet Gjennom både videoer, debatter og saker førte DRs kampanje til at befolkningen rettet oppmerksomheten mot nettopp flere barn.

Det kan også være en av årsakene til økningen i sommerfødsler i år.

- Jeg har blitt litt provosert av at man har hatt så mye fokus på at vi skal få flere barn, men likevel har det jo ligget i bakhodet. Jeg tenkte selv at «Ah, come on», de sier jo at vi skal få noen flere barn, da jeg vurderte å få barn nummer tre. At det nå blir to til, er jo helt vanvittig, sier Ulla Kobberø, som skal føde tvillinger i juli, til Politiken.

«'Knald for Danmark' handler om samfunnet vårt og ikke bare dem som er i fødedyktig alder. Målet med kringkastingen er å gi folk et kvalifisert grunnlag til å vurdere om det rent faktisk er plass til flere barn i livene deres», sa DR-redaktør Dothe Thirstrup da kampanjen startet i oktober i fjor.

1,73 barn per kvinne i Norge Tall fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Danmarks Statistik viser at det ikke har vært en økning i antall fødedyktige kvinner.

En annen årsak til «babyboomen» kan imidlertid være større økonomisk trygghet og mindre arbeidsledighet, ifølge seniorforsker Mogens Christoffersen fra danmarks nasjonale forskningssenter.

I Norge fødes det stadig færre barn per kvinne. SSB-tall viser at det i alt ble født 59 058 barn i fjor, fire mer enn i 2014. Fruktbarhetstallet gikk imidlertid ned. I 2015 fødtes 1,73 barn per kvinne. Det er det laveste siden 1986.