Danmark krever oppklarende svar fra Syria

Den syriske regjeringen skal ha visst om og støttet ambassadeangrepene i 2006.

VOLDSOMT: Demonstranter setter fyr på Danmarks ambassade i Damaskus 4. februar 2006. Foto:  LOUAI BESHERA/AFP/SCANPIX
VOLDSOMT: Demonstranter setter fyr på Danmarks ambassade i Damaskus 4. februar 2006. Foto: LOUAI BESHERA/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske politikere reagerer med vantro og bekymring på opplysninger om at Syrias regjering visste om og støttet angrepene på flere vestlige ambassader i Damaskus i 2006.

WikiLeaks-dokumenter som Aftenposten har gjennomgått, tyder på at syriske myndigheter ikke bare tillot, men trolig også la til rette for demonstrasjonene som utviklet seg til voldsomme angrep på blant andre Norges og Danmarks ambassader da karikaturstriden raste som verst i 2006.

Amerikanske rapporter viser at den syriske statsministeren etter angrepene ga beskjed om at dersom det kom forsonende utspill fra Norge og Danmark, så skulle de avvises.

- Forklaringsproblem I Danmark sier en rekke politikere mandag at informasjonen som kommer fram i WikiLeaks-dokumentene er sjokkerende.

Utenrikspolitiske talsmenn for regjeringspartiet Venstre, men også Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, mener den syriske regjeringen har et stort forklaringsproblem.

- Hvis det er riktig at Syrias regjering har vært involvert i angrepet, så er det en veldig alvorlig krise. Vi må ta dette opp med den syriske regjering med det samme og be om en redegjørelse, sier Jeppe Kofod i Socialdemokraterne til Politiken. Dansk Folkeparti krever at Syrias ambassadør i Sverige, som også har ansvar for Danmark, kalles inn på teppet.

- Ikke tilfredsstillende Utenriksminister Lene Espersen fra De Konservative sier mandag kveld at opplysningene skal undersøkes nærmere, ifølge Jyllands-Posten.

Hun vil ikke kommentere de lekkede dokumentene fra WikiLeaks, men sier det er allment kjent at Danmark ikke var tilfreds med syriske myndigheters beskyttelse av den danske ambassaden i 2006.

- Ifølge folkeretten er det en stats ansvar å beskytte diplomatiske representanter som befinner seg i landet. Det gjorde ikke Syria på en tilfredsstillende måte, sier Espersen.

- Skal ha visst om angrep Norske og danske statsborgere ble oppfordret til å forlate Syria da demonstrasjonene mot de danske karikaturtegningene, som også ble trykket i enkelte publikasjoner i Norge, tok til.

4. februar 2006 ble de to landenes ambassader satt i brann. Dette skjedde i starten uten innblanding fra politiet, og myndighetene skal ifølge Aftenposten ha vært godt kjent med det som skjedde på gateplan. En framtredende sunnimuslimsk geistlig i Syria skal også ha bekreftet at myndighetene var innblandet i aksjonen overfor den amerikanske ambassaden i Damaskus.

Også Chiles, Sveriges og Frankrikes ambassader ble rammet av angrep under demonstrasjonene. Ingen personer ble skadd i hendelsene, men norske myndigheter fikk utbetalt 7,2 millioner kroner fra Syria ett år etter ambassadeangrepene.

(NTB)