Danmark krever svar etter dette overfallet på Vestbredden

Israelsk soldat gikk til angrep på dansk aktivist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Episoden du kan se i videoen over vekker sterke reaksjoner i både Danmark og Israel.

Ifølge den israelske hæren skjedde episoden lørdag. En gruppe propalestinske aktivister sto i diskusjoner med israelske soldater da situasjonen ble mer spent, og plutselig skjer det som har fått danske myndigheter til å kreve svar fra Israel.

Tilsynelatende uprovosert slår en av soldatene nemlig til en dansk aktivist med geværet sitt. Dansken, som identifiseres som Andreas Ias av danske medier, faller i bakken etter det kraftige slaget.

Israelske reaksjoner Videoen har vekket sterke reaksjoner internt i Israel. President Shimon Peres sier at han ble sjokkert av å se videoen, mens statsminister Benjamin Netanyahu tar sterk avstand fra handlingen, skriver Haaretz.

- Slik oppførsel har ingen plass i de væpnede styrkene til staten Israel, sier han i en uttalelse.

Den israelske hæren hevdet først at aktivistene hadde vært voldelige, men kom seinere med en uttalelse om at soldaten som slo ned dansken nå har fått sparken.

Danske Ias sier til Haaretz at alle påstander om at aktivistene var voldelige er ren løgn.

- Kom fra ingenting - Hvis jeg hadde trodd at noe som dette kunne skje, hadde jeg beskyttet meg selv. Det kom fra ingenting, sier han.

Dansken er nå på vei til Ramallah for å snakke med advokater om hva han skal gjøre videre i saken. Han sier til den israelske avisa at også to kvinnelige aktivister ble skadd og at flere soldater opptrådte voldelig.

En talsmann for den israelske hæren sa i dag til hærens radiokanal at oppførselen i filmen ikke kan rettferdiggjøres, men la til at de utenlandske og palestinske aktivistene også brukte vold.

- Videoen viser ikke hele bildet, sa talsmannen.

Krever svar Den danske ambassadøren til Israel, Liselotte Plesner, har ifølge Haaretz bedt israelske myndigheter om en forklaring på hvorfor dansken ble slått ned.

Danmarks utenriksminister Villy Sovndal sier også i en uttalelse at de ennå ikke kjenner alle detaljer i saken, og at Ias vil få all den hjelp han trenger dersom han ber om det.

Sovndal legger til at han er enig med Benjamin Netanyahu i at volden må fordømmes.

 FALLER:  Dansken falt i bakken og måtte sendes til sykehus etter slaget.
FALLER: Dansken falt i bakken og måtte sendes til sykehus etter slaget. Vis mer