KUNNE HATT 300 MRD: Danmark kunne hatt 300 milliarder kroner i oljefond, hadde de gjort som Norge. Her er platformen Sleipner avbildet av nyhetsbyrået AFP i 2008. Foto: AFP/Daniel Sannum Lauten/Scanpix
KUNNE HATT 300 MRD: Danmark kunne hatt 300 milliarder kroner i oljefond, hadde de gjort som Norge. Her er platformen Sleipner avbildet av nyhetsbyrået AFP i 2008. Foto: AFP/Daniel Sannum Lauten/ScanpixVis mer

Danmark kunne hatt 300 milliarder kroner i oljefond

Om de hadde gjort som Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark kunne hatt mer enn 300 milliarder kroner på bok om danske politikere hadde fulgt Norges eksempel og opprettet et oljefond i 1996.

Et dansk oljefond ville i dag vært på 307 milliarder danske kroner om det var blitt opprettet samtidig med og drevet på samme måte som det norske, viser beregninger som Ugebrevet A4 har gjort.

Det er bare en tidel av verdien på det norske oljefondet, men likevel nok til at det danske fondet ville vært det tiende største oljefondet i verden.

Danmarks økonomi kunne hatt godt av et oljefond, mener økonomiprofessor Jørgen Birk Mortensen ved Københavns Universitet.

- Det kunne ha medført at det offentlige forbruket ikke økte så mye, og at det ikke ble gitt så store skattelettelser. Det kunne man godt ha ønsket seg i den nåværende økonomiske situasjonen, sier han.

Et oljefond også kommet framtidige generasjoner til gode, påpeker økonomiprofessoren.

(NTB)