AKSJON:  Politiet slo i natt til i dette nabolaget i Mjølnerparken i København. Dette bildet er tatt på søndag da dansk politi undersøkte bopel til terrormistenkte, som også er i Mjølnerparken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
AKSJON: Politiet slo i natt til i dette nabolaget i Mjølnerparken i København. Dette bildet er tatt på søndag da dansk politi undersøkte bopel til terrormistenkte, som også er i Mjølnerparken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.Vis mer

Danmark: Mann rømte fra politi i terroristens nabolag

Rundt 50 politimenn rykket ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danske Ekstra Bladet melder at politiet i natt aksjonerte mot en mann som utviste mistenkelig oppførsel i Mjølnerparken på Nørrebro.

En politipatrulje passerte området i Mjølnerparken, da mannen så patruljen sprang han bort fra stedet og politiet fant oppførselen mistenkelig.

- Vi fikk raskt tak i ham, nå skal vi finne ut av hvorfor han hadde det så travelt med å komme seg vekk, sier København-politiets sentrale efterforskningsleder, Dan Sørensen, til Ekstra Bladet.

Omtrent 50 politimenn deltok i aksjonen, og Mjølnerparken var sperret av i flere timer etter aksjonen.

Ikke varslet om gjerningsmannen Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel.

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen. I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

Dette skjedde Cirka klokka 15.30 på lørdag startet Omar Abdel Hamid el-Hussein å skyte mot kulturhuset «Krudttønden» der debattmøtet «Kunst, blasfemi og ytringsfrihed» på Østerbro i København fant sted.

Der ble dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard drept av ett skudd i brystet. Gjerningsmannen skjøt så tre politifolk, før han stakk av fra stedet. Ingen av politifolkene ble kritisk skadet.

Deretter er det usikkert hvor gjerningsmannen har oppholdt seg fram til han igjen slår til ca. klokka 01 natt til søndag. Utenfor en synagoge i Krystalgade i København skyter og dreper han Dan Uzan (37), mens to politibetjenter blir skutt i henholdsvis armen og beinet.

Cirka klokka 05 søndag morgen slo politiet til mot en adresse i Nørrebro. Her blir Omar Abdel Hamid el-Hussein skutt og drept.

I går ble to personer pågrepet, siktet for å ha skaffet terroristen våpen og for å ha hjulpet ham med skjulested. De er varetektsfengslet i ti dager.