Danmark med krav til Bush

Statsminister Anders Fogh Rasmussen vil ha med seg en mappe med krav og kritikk når han møter president George W. Bush i Det hvite hus fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge danske aviser vil han konsentrere seg om fem punkter som alle inneholder krav om justeringer av USAs utenrikspolitikk. Til gjengjeld vil Fogh Rasmussen love Bush at Danmark vil stå last og brast med USA i Irak.

Den danske statsministeren vil blant annet kreve en redegjørelse om hvordan USA vil forhindre nye torturskandaler i Irak.

Han vil ha forsikringer om at utenlandske militære styrker i Irak bare oppholder seg i landet på irakisk anmodning etter maktoverføringen 30 juni.

Fogh Rasmussen vil videre be om at USA forsterker sin innsats som nøytral mekler i den israelsk-palestinsk konflikten og arbeider aktivt for en løsning.

Videre vil han be Bush skape klarhet i spørsmålet om de rundt 600 fangene på Guantanamo Bay og be om at de enten blir løslatt eller stilt for retten.

Endelig vil han ta til orde for et likeverdig partnerskap med den arabiske verden for å skape mer demokrati i Midtøsten.

Svekket tillit

- Det er behov for ekstraordinære amerikanske skritt, og det hviler et tungt ansvar på USA for å få gjenopprettet tilliten i de arabiske befolkningene, sier Anders Fogh Rasmussen til Jyllands-Posten.

Han understreker at USA ikke kan «kjøre helt på egen hånd», men at landet har behov for venner.

- Amerikanerne må forstå at de er nødt til å forholde seg til FN. De er nødt til å samarbeide, sier Fogh Rasmussen som fram til nå har støttet helhjertet opp om USAs krigføring i Irak ved blant annet å sende danske soldater til landet.

Både den danske regjeringen, pressen og opinionen har de siste ukene foretatt en viss revurdering av holdningene til krigen i Irak.

Jyllands-Posten har på lederplass erklært krigen for tapt, og Berlingske Tidende har krevd at forsvarsminister Donald Rumsfeld må gå av på grunn av torturskandalen.

- For sent

Opposisjonen i Folketinget er tilfreds med at Fogh Rasmussen tar spørsmålene opp med den amerikanske presidenten, men mener kritikken kommer for sent.

- Det er utmerkede emner han vil ta opp med Bush, men det burde skjedd langt tidligere, sier sosialdemokratenes utenrikspolitiske talsmann i Folketinget Jeppe Kofod.

- Foghs meldinger nå blir litt som å sparke inn en åpen dør, sier Kofod.

Generalsekretær Jørgen Poulsen i Dansk Røde Kors har refset regjeringen fordi den i flere måneder satt på rapporter fra Amnesty og Røde Kors om amerikansk tortur.

- De konvensjonene som normalt skulle utgjøre grensen mellom sivilisasjon og anarki, er blitt erstattet av den sterkestes rett, sier Poulsen.

(NTB)

TIL DANMARK: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen stiller krav til USA.