Danmark med krav til Bush

Statsminister Anders Fogh Rasmussen vil ha med seg en mappe med krav og kritikk når han møter president George W. Bush i Det hvite hus fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge danske aviser vil han konsentrere seg om fem punkter som alle inneholder krav om justeringer av USAs utenrikspolitikk. Til gjengjeld vil Fogh Rasmussen love Bush at Danmark vil stå last og brast med USA i Irak.

Den danske statsministeren vil blant annet kreve en redegjørelse om hvordan USA vil forhindre nye torturskandaler i Irak.

Han vil ha forsikringer om at utenlandske militære styrker i Irak bare oppholder seg i landet på irakisk anmodning etter maktoverføringen 30 juni.

Fogh Rasmussen vil videre be om at USA forsterker sin innsats som nøytral mekler i den israelsk-palestinsk konflikten og arbeider aktivt for en løsning.

Videre vil han be Bush skape klarhet i spørsmålet om de rundt 600 fangene på Guantanamo Bay og be om at de enten blir løslatt eller stilt for retten.

Endelig vil han ta til orde for et likeverdig partnerskap med den arabiske verden for å skape mer demokrati i Midtøsten.

Svekket tillit

- Det er behov for ekstraordinære amerikanske skritt, og det hviler et tungt ansvar på USA for å få gjenopprettet tilliten i de arabiske befolkningene, sier Anders Fogh Rasmussen til Jyllands-Posten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.