Danmark misunner Norge. - Vi sliter med «den råtne banan»

- Bare Kina og India vokser som norsk utkant.

PEST I VEST:  «Den råtne banan» er et begrep i dansk politikk på grunn av fraflyttingen fra den bananformede vestkysten. Norsk distriktspolitikk, derimot, har danske forskere en ganske annen forståelse av, også i forhold til de høyeste rlstene i norsk debatt. Illustrasjon: Colourbox / Stian Haraldsen, Dagbladet
PEST I VEST: «Den råtne banan» er et begrep i dansk politikk på grunn av fraflyttingen fra den bananformede vestkysten. Norsk distriktspolitikk, derimot, har danske forskere en ganske annen forståelse av, også i forhold til de høyeste rlstene i norsk debatt. Illustrasjon: Colourbox / Stian Haraldsen, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjekk norske medier om distriktspolitikk og forholdet mellom by og land: allerede før debatten om kommunesammenslåing har kommet i gang for alvor, skyller en bekymringsbølge av byenes grådige grafsing i fellesskapets utarmede honningkrukke.

Sjekk så hva vår danske naboer har kommet til om nøyaktig samme tema - norsk distriktspolitikk.

En av Danmarks største aviser, Jyllands-Posten, (krever pålogging for å lese temaet) har behandlet temaet i flere artikler, og kommet til en helt annen konklusjon.

Under overskrifter som «Den norske suksesshistorien» konkluderer Jyllands-Posten og deres danske forskerkilder med at for eksempel Nord-Norge har «buldrende vekstøkonomier» som bare Kina og India opplever.

- Danmark har ingen distriktspolitikk, hevder seniorforsker og utkantekspert Hanne Tanvig ved Københavns Universitet.  - Råtten banan Den danske storavisa oppsummerer slik:

- I Norge er utviklingen helt annerledes. Her er det ikke noe som heter utkant eller «råtten banan». Her buldrer økononomien  fram side om side med antall barnefødsler over hele Norge - ikke minst ute i distriktene, som ville blitt kalt «utkant» hvis de hadde ligget i Danmark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer