Danmark misunner Norge. - Vi sliter med «den råtne banan»

- Bare Kina og India vokser som norsk utkant.

PEST I VEST:  «Den råtne banan» er et begrep i dansk politikk på grunn av fraflyttingen fra den bananformede vestkysten. Norsk distriktspolitikk, derimot, har danske forskere en ganske annen forståelse av, også i forhold til de høyeste rlstene i norsk debatt. Illustrasjon: Colourbox / Stian Haraldsen, Dagbladet
PEST I VEST: «Den råtne banan» er et begrep i dansk politikk på grunn av fraflyttingen fra den bananformede vestkysten. Norsk distriktspolitikk, derimot, har danske forskere en ganske annen forståelse av, også i forhold til de høyeste rlstene i norsk debatt. Illustrasjon: Colourbox / Stian Haraldsen, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjekk norske medier om distriktspolitikk og forholdet mellom by og land: allerede før debatten om kommunesammenslåing har kommet i gang for alvor, skyller en bekymringsbølge av byenes grådige grafsing i fellesskapets utarmede honningkrukke.

Sjekk så hva vår danske naboer har kommet til om nøyaktig samme tema - norsk distriktspolitikk.

En av Danmarks største aviser, Jyllands-Posten, (krever pålogging for å lese temaet) har behandlet temaet i flere artikler, og kommet til en helt annen konklusjon.

Under overskrifter som «Den norske suksesshistorien» konkluderer Jyllands-Posten og deres danske forskerkilder med at for eksempel Nord-Norge har «buldrende vekstøkonomier» som bare Kina og India opplever.

- Danmark har ingen distriktspolitikk, hevder seniorforsker og utkantekspert Hanne Tanvig ved Københavns Universitet.  - Råtten banan Den danske storavisa oppsummerer slik:

- I Norge er utviklingen helt annerledes. Her er det ikke noe som heter utkant eller «råtten banan». Her buldrer økononomien  fram side om side med antall barnefødsler over hele Norge - ikke minst ute i distriktene, som ville blitt kalt «utkant» hvis de hadde ligget i Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.