Håndverkere

«Danmark mot Øst-Europa». Tømrer refser dansk tv-serie

Dansk tv-program sammenligner håndverkere fra Danmark og Øst-Europa. Nå føler dansk deltaker seg blottlagt og lurt.

KAMP: I danske TV2s nye dokumentarserie «Danmark mod Østeuropa» kjemper danske håndverkere mot østeuropeiske i kampen om å være raskest, best og billigst. Hvem vinner? Video: TV2 Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke gått knirkefritt for seg etter at opptakene av den danske tv-serien «Danmark mod Østeuropa» var avsluttet.

I det nå omdiskuterte tv-programmet konkurrerer håndverkere fra Danmark og Polen mot hverandre. I slutten av programmet blir det avslørt for deltakerne at de blir bedømt på forskjellige parametre: pris, tid og faglighet. Deretter får deltakerne beskjed om at et annet tømrerfirma utfører nøyaktig samme prosjekt.

  • Se traileren til serien øverst i saken

Føler seg lurt

Nå føler noen av tømrerne som kom dårligere ut enn konkurrentene i serien at de har blitt lurt. Én av disse er den danske tømreren André Boas:

- Jeg føler at jeg har blitt satt i en felle, og jeg frykter at alle tilbudene som jeg nå har ute, vil bli avslått, sier Boas som er deltaker i serien til Ekstrabladet.

Boas føler seg nå lurt etter at hans danske tømrerfirma kom dårligere ut enn det øst-europeiske de konkurrerte mot i serien.

- Jeg frykter at folk vil ringe å spørre om vi har snytt dem, også frykter jeg jo å bli latterliggjort, sier Boas som er deltaker i serien til Ekstrabladet.

Nå mener Boas at programmet som skal vises på dansk TV2 på torsdag ikke er det samme programmet som ble presentert for ham da han skrev under kontrakt.

Frykter konkurs

Boas valgte å gå med saken til mediene før episoden skal bli vist på tv, fordi han nå frykter å gå konkurs. Redaktør for programmet Jes Schrøder mener at Boas har visst godt hva han har vært med på.

- Hva tenker dere om at André Boas føler han ikke ble informert om programmets konsept?

- André Boas har – som de andre medvirkende i programmet – hatt fullstendig frie hender til å utføre sitt håndværk akkurat som han ville. Han visste at han ble filmet under hele prosessen, og han visste at han ville bli sammenlignet, og at arbeidet til slutt skulle bli vist fram, sier redaktør Jes Schrøder til Dagbladet.

- Han sier at han er redd for å gå konkurs. Føler dere eventuelt noe skyld i dette?

- Det har aldri vært vår intensjon å skape problemer for noen av de medvirkende, men å skildre en så naturtro håndverkerhverdag som mulig. At André Boas begår noen klare feil i programmet er selvfølgelig ergerlig for ham, men det er det også for den enslige moren med tre barn, som om få år potensielt sett kunne stått med et råttent tak og en kjempreregning på grunn av Boas feil, sier Schrøder til Dagbladet.

Svarer tilbake

TV2 Danmark kommer altså ikke med noen unnskyldning til tømreren, selv om han sier han føler seg lurt. Etter at Boas gikk ut til media med sin versjon av historien skrev TV2 i en pressemelding at dersom premisset med programmet var forklart i forveien, ville de ikke fått den naturlige reaksjonen de ønsket.

- Ideen vår er å bruke et dokumentarisk eksperiment til å sette i gang en debatt om hva man som forbruker får for pengene, når man henholdsvis hyrer inn dask og østeuropeisk arbeidskraft, forteller redaktør for serien, Jes Schrøder til Dagbladet.

Foruten oppmerksomheten rundt de mindre fornøyde deltakerne har seriens problematisering av øst-europeisk arbeidskraft sammenlignet med dansk arbeidskraft skapt debatt, det er redaktøren fornøyd med:

- Det er positivt at danskene har tatt denne problemstillingen til seg og er ivrige på å diskutere dem. Vi ønsker å gjøre dansker bevisste på at de valgene de tar når de velger håndverkere har en stor betydning for arbeidsmarkedet vi får i Danmark, avslutter Schrøder.