Danmark og Sverige frykter stormen «Gorm». Slik blir været i Norge

Uka starter med snø, men så blir det regn, regn og mer regn.

LAVTRYKK PÅ VEI: Lavtrykkene er over oss, bokstavelig talt. Og nye er på vei. Et lavtrykk som ligger over Island vil gi nedbør og mest sannsynlig regn neste helg. Foto: Meteorologisk institutt
LAVTRYKK PÅ VEI: Lavtrykkene er over oss, bokstavelig talt. Og nye er på vei. Et lavtrykk som ligger over Island vil gi nedbør og mest sannsynlig regn neste helg. Foto: Meteorologisk instituttVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Danmark og Sverige rammes av stormen Gorm, står lavtrykkene i kø for å komme inn over Norge.

I store deler av neste uke blir det nedbør, mest sannsynlig regn, fra Vestlandet og opp mot Nord-Norge. Sør- og Østlandet slipper unna mye av regnet, men fra onsdag kan vi få glatte veier og trafikkproblemer i hele Sør-Norge.

- Det er lavtrykk på lavtrykk som kommer inn over landet nå til uka. De vil dominere været og gi nedbør i hele neste uke, sier vakthavende meteorolog Solbjørg Apeland i StormGeo til Dagbladet.

Et lavtrykk som ligger og lurer over Island, kommer og gir oss nedbør neste også neste helg.

- Det er mye lavtrykksaktivitet, så det kommer mye nedbør inn mot Vestlandet som drar seg nordover gjennom Trøndelag og Nord-Norge. Unntaket er onsdag, for da ser det ut til passere over Østlandet også, vakthavende meteorolog Aurora Stenmark i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

• Tagg dine værbilder på sosiale medier med #dbvær!

Vestlandet og Midt-Norge Uka ser ut til å starte med sludd og snø, men glir over i regn, ifølge StormGeo. De anslår en snøgrense på 200 til 500 meter på Vestlandet og i Midt-Norge i starten av neste uke. Natt til i morgen kan vinden komme opp i liten storm på Vestlandet.

- Det er på Vestlandet og i Midt-Norge vi venter mest nedbør i morgen. Nedbøren kommer som sludd- og snøbyger mange steder og du skal ikke så veldig høyt opp på kysten før det blir sludd eller snø, sier Apeland.

Tirsdag vil lavtrykkene fortsette.

SLIK BLIR NEDBØRSUKA:  Kartet til venstre viser hvor mye nedbør som vil komme i morgen. Kartet til høyre viser nedbørsmengden neste helg. Foto: SeNorge.No / Meteorologisk institutt / NVE
SLIK BLIR NEDBØRSUKA: Kartet til venstre viser hvor mye nedbør som vil komme i morgen. Kartet til høyre viser nedbørsmengden neste helg. Foto: SeNorge.No / Meteorologisk institutt / NVE Vis mer

- Onsdag kommer det en varm front innover Sør-Norge som gir stigende temperaturer og nedbør som går over til regn. Selv i fjellet kan det gå over i regn utover dagen. Snøgrensa kan stige opp mot 1000 til 1200 meter, sier Apeland.   

Temperaturen synker litt igjen fra torsdag og inn mot helga, så nedbøren kan komme som regn i lavlandet.

- Et kraftig lavtrykk i nærheten av Island gir en god del nærbør på Vestlandet og nordover mot Finnmark. Det ser ut til å bli en vindfull helg, sier Apeland.

Trafikkproblemer i Sør-Norge Den varme fronten som kommer inn over landet på onsdag, kan gi vanskelige kjøreforhold.

- Onsdagen kan by på problemer i trafikken i indre strøk og i fjellet, der det har vært minusgrader før. Det kan bli underkjølt regn eller snø som blir regnet på og blir til is, sier Apeland.

Se detaljert værvarsel for hele Norge.

Sør- og Østlandet Fra i morgen skal skydekket sprekke opp og det blir sol over alle landets helt sørlige og østlige deler.

- Akkurat nå er det en del byger på sørøstlandet, men det vil bedre seg utover dagen i morgen og skydekket vil sprekke opp. I morgen er det ventet mye fint vær, opphold og sol. Det blir en fin og solrik dag, men ganske frisk vind, sier Apeland.

Det samme været fortsetter til onsdag, når denne varme fronten kommer inn og gir vanskelige kjøreforhold.

- Det er Sør- og Østlandet som får minst nedbør neste helg, men også der vil fronter trekke inn og gi litt nedbør innimellom. Det er vanskelig å si om dette kommer som regn eller snø, sier meteorologen.

Nord-Norge Også i Nord-Norge kan uka starte med snø, men gå over i regn.

- Lavtrykket vil påvirke været i nord også, men det er svakere enn i sør i starten av uka. Det er rolige vindforhold, men ganske skyet vær med litt sludd- og snøbyger. Flest byger får vi i Nordland, påpeker meteorologen.

- Tirsdag vil bygeværet fra Vestlandet trekke opp til Nordland og videre til Troms. Men i Troms og Finnmark blir det stort sett opphold og skyer, sier Apeland.

Onsdag kommer en mild front inn over Sør-Norge, som også brer seg nordover utover dagen. Det blir det bare gråere og mer og mer nedbør i løpet av onsdagen, ifølge StormGeo.

- Mot helga blir det nedbør og sannsynligvis så mildt at det kommer som regn i Nord-Norge også, sier Apeland til Dagbladet.