BOIKOTT :  Svenske butikker boikotter nå dansk grisekjøtt.   Foto Agnete Brun, Dagbladet
BOIKOTT : Svenske butikker boikotter nå dansk grisekjøtt. Foto Agnete Brun, DagbladetVis mer

Danmark og Sverige i FLESKE-KRIG

Dansk griseavl har ført til fleske-krig mellom Danmark og Sverige. Nå vil svensker ha boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er grisekaldt mellom Sverige og Danmark. Nå krangler de om flesk, og i Sør-Sverige blir det oppfordret til å boikotte danske griseprodukter.

Men foreløpig er det lite som tyder på at en boikott er på vei til å spre seg til dagligvarebutikkene som ligger opp mot grensa til Norge. Fortsatt ser det ut til at nordmenn på «Harry-tur til Svinesund kan kjøpe billig dansk flesk.

Anmelder Flere forretninger har fjernet billig dansk flesk og grisekjøtt fra butikkhyllene. Og foran EU-valget har Ebba Busch, Kristdemokraternas andre kandidat til EU-parlamentet, anmeldt Danmark for brudd på EU-reglene.

Busch mener at danske griseprodusenter bruker medisiner på grisene, som igjen har ført til at fire personer har dødd etter å ha fått i seg antibiotikaresistente bakterier fra danske griser.

- Det har blitt så alvorlig at mennesker nå mister livet, fordi danskene har fått lov til å bryte EU-reglene, sier Busch til avisa Expressen, og viser til de fire dødsfallene som skal ha skjedd på grunn av antibiotikaresistente bakterier fra griser.

- Danskene jukser Ebba Busch er også svært kritisk mot den svenske landbruksministeren, og anklager Eskil Erlandsson for å være for passiv.

- Erlandsson har skrevet et brev til EU-kommisjonen, hvor han har bedt dem utrede grisejukset. Vi behøver ingen utredning, for vi vet at danskene jukser med griseproduksjonen, sier Ebba Busch.
Rydder butikkhyllene Og i Skåne rydder butikksjefene hyllene for dansk grisekjøtt.

- Det jeg ikke vil spise selv, selger jeg ikke til andre, forklarer Mikael Karlsson, butikksjef hos Ica i Skurup noen få mil øst for Malmö.

- Kundene kommer fram og tar mig i hånda og gratulerer. Jeg har fått blomster og kake, og mailboksen er full av rosende e-poster, sier Karlsson.

Konsekvensene blir at han fra 1. juni bare vil selge svensk grisekjøtt, selv om kiloprisen er langt høyere.

- Jeg aksepterer ikke klipping av grisehaler, trange grisebur, genmodifisert fôr og bruk av antibiotika som kan føre til konsekvenser for oss mennesker. Mine kunder skal kjenne seg trygge på at de kjøttet vi selger er trygt og at det ikke medfører helsefare å kjøpe det, sier butikksjefen.

Ifølge den svenske avisa Expressen/Kvällsposten følger nå flere svenske forretninger Mikael Karlsson, og kaster ut dansk grisekjøtt fra butikkhyllene.

Irriterte dansker Men den svenske boikotten av dansk flesk har ikke fått alarmklokkene til å ringe for fullt hos storprodusenten Danish Crown.

- Det er selvfølgelig irriterende at det skjer, samtidig er det viktig å understreke at det bare er snakk om enkeltstående butikker.

- Vi er i dialog med våre svenske kunder, og jobber sammen for å få avklart spørsmålene. Vi skal finne løsninger slik at vårt salg av grisekjøtt til Sverige kan fortsette, sier pressesjef Jens Hansen i Danish Crown til FødevareWatch.

BACON-KRANGEL: Flere svenske kjøpmenn fjerner dansk billig-bacon fra hyllene sine. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
BACON-KRANGEL: Flere svenske kjøpmenn fjerner dansk billig-bacon fra hyllene sine. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer