- Danmark overlot fanger til tortur i Irak

Danske styrker overlot fanger til det irakisk politiet trass i rapporter om mishandling og tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nye Wikileaksavsløringer viser at det foregikk tortur av irakiske fanger i danske ansvarsområder i landet.

Selv om koallisjonstyrkene skal ha visst om tortur og mishandling i irkaiske fengsler, skal danske soldater med viten fra britiske soldater, ha overlevert flere fanger til irakiske myndigheter, melder den danske avisa Information.

De er den eneste danske avisen som har fått tilgang til de nesten 400.000 hemmelige amerikanske dokumentene som WikiLeaks nå offentliggjør.

Henges opp-ned
10. februar 2004 undersøkte soldater fra det danske ansvarsområdet i det sørlige Irak, en politistasjon i Al-Rumaytgags.
Undersøkelsen skjedde som en reaksjon på rapporter om mishandling i fengslet.

Soldatene som undersøkte fengslet rapporterte at flere fanger hadde bind for øynene og ble hengt opp ned:

«Stoff- og medisinmisbrukere blir torturert, særlig i nattetimene», står det i rapporten fra Al Rumaytgags. 

«Metodene de bruker er å gi de arresterte bind for øynene og henge dem opp-ned, slik at de kunne slå dem under fotsålene. Også bruken av et elektrisk apparat er bekreftet», heter det i rapporten.

Samme år skal Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, ha benektet for at torturen av fanger finner sted.

I en debatt i Folketinget 4. mai 2004, sa Foug Rasmussen at:

- Den danske regjering har ikke vært i bestittelse av opplysninger om at mishandling eller nedverdig behandling av fanger i de irakiske fengsler, sa statsminister Foug Rasmussen, ifølge Ekstra Bladet.

Wikileaks-dokumentenen skal innholde 1.749 henvisninger til saker hvor koalisjonstyrkene har rapportert om tortur av fanger.

- Mens de danske myndighetene har snakket om å fremme menneskerettighetene i Irak, viser de lekkede dokumentene at de danske styrkene støttet opp om grove menneskerettighetskrenkelser i krigsherjede land, skriver Information.

Medvirket til arrestasjon Avisa Informasjonen har gått igjennom de lekkede dokumentene, og funnet dokumenter som viser at danske styrker i Irak i årene 2004 til 2005 skal ha medvirket til at minst 95 personer ble tatt til fange, hvorpå mist 62 ble overlevert fra danskene til irakiske myndigheter.

Disse tallene er høyere enn hva det danske forsvarsdepartementet har opplyst til Folketinget.

I august 2006 opplyste departementet at den danske bataljonen bare hadde holdt tilbake 21 personer mellom 2004 og 2005.

- Akseptere at vi har medvirket - Hvis danskene står for en operasjon, og så får noen andre til å pågripe fangene for å slippe videre ansvar, så kan det virke som en omgåelse av Genèvekonvensjonen, sier Peter Vedel Kessing, jurist ved Institutt for menneskerettigheter, til Informasjon.

-Vi kan ikke bare vaske hendene våre. Hvis vi har vært inne og laget felles operasjoner med for eksempel irakerne, så blir vi nødt til å akseptere at vi kan ha medvirket til at fangene seinere blir utsatt for mishandling i irakisk varetekt. Derfor bør vi følge opp nå hva som skjer med fanger eller ha en klar avtale, sier Vedel Kessing.