Coronavirus:

Danmark-rapport: «Haster meget»

Norske helsemyndigheter frykter at spredning av coronavirus fra mink i Danmark kan ha konsekvenser for en framtidig coronavaksine. I helga måtte de lage en rapport om dette på under tre timer.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag fikk Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet om å levere en hasterapport om coronasmitte fra mink til mennesker i Danmark.

Folkehelseinstituttet mottok oppdraget lørdag klokka 11.17, og fristen ble satt til lørdag ettermiddag klokka 14.00. Oppdraget ble merket med «haster meget», viser helsemyndighetenes rapporter.

Helsedirektoratet konkluderte med at de vil anbefale følgende for personer som ankommer fra Danmark, eller som har vært i Danmark siste to uker:

  • bør teste seg når de kommer til Norge
  • må gjennomføre karantene i 10 dager fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene

- Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en framtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Uvisshet

Før helga uttalte Nakstad til Dagbladet at vi på nåværende tidspunkt ikke vet hva utbruddet av coronavirus hos mink i Danmark betyr for dem som er smittet, eller for den videre smittespredningen.

- Generelt er det økt risiko for virusmutasjoner når et virus overføres mellom ulike arter, men det betyr ikke nødvendigvis at det i Danmark nå er dannet nye og farligere virusvarianter, uttalte Nakstad og fortsatte:

- Danske myndigheter ønsker likevel å være føre var og begrense spredningen av den nye virusvarianten som har smittet fra mink til mennesker, uttalte Nakstad til Dagbladet og understreket at norske helsemyndigheter følger situasjonen i Danmark nøye.

Avliver alle mink

Tidligere denne uka kunngjorde statsminister Mette Frederiksen og Statens Serums Institut (SSI) at danske myndigheter har funnet mutasjoner av coronaviruset som har spredt seg fra mink til mennesker. På grunn av dette ble det iverksatt avlivning av all mink i landet. I tillegg ble store deler av Nordjylland stengt.

Folkehelseinstituttet forklarer i sin rapport til Helse- og omsorgsdepartementet at smitte med coronavirus fra mink til mennesker i Danmark har vært kjent siden sommeren. Nå viser det seg at opptil 50 prosent av smittetilfellene i Nordjylland er smittet med minkevarianter av coronaviruset. Totalt har det blitt oppdaget minkevarianter av virus hos 214 mennesker fram til uke 42.

Foreløpig er det uvisst hvordan mutasjonene i coronaviruset vil påvirke dets egenskaper. Det er også uvisst hvorvidt denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Vaksinefrykt

Norske helsemyndigheter frykter imidlertid at den nye virusstammen kan redusere effekten av en framtidig vaksine. I så fall vil det gi store konsekvenser på sikt. Dette forklarte Nakstad til Dagbladet før helga:

- Større virusmutasjoner som spres i stort omfang kan i prinsippet gjøre vaksiner mindre effektive dersom virusets egenskaper endrer seg i stor grad, sa Nakstad til Dagbladet og fortsatte:

- Vi vet imidlertid ikke om spredningen fra mink i Danmark vil få noen betydning for ulike vaksineres effekt. Vi vet heller ikke om spredningen av denne varianten vil stoppe opp eller om den etter hvert vil dominere i Danmark og andre land.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Advarer

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, sier at avlivning av over 15 millioner mink i Danmark er helt nødvendig.

- Å slakte alle mink i Danmark er et dristig, men nødvendig føre-var-tiltak. Når minken der er smittet med coronaviruset, og viruset eventuelt muterer, så vet vi ikke hvilken retning det går, advarer Westin overfor Dagbladet:

- Når virus overføres fra mennesker til dyr, er det alltid risiko for mutasjoner hos dyret som kan bringe farligere varianter av viruset tilbake til oss. Jeg har ikke lyst på en variant av coronaviruset som er mer dødelig enn den vi allerede har.

Sverige-valget

Av helsemyndighetenes rapporter går det også fram at de ikke har en tidslinje som sier noe om hvor lenge uheldige mutasjonene har sirkulert, og et en god del ennå er uavklart. Det er heller ikke gjennomført risikoanalyser i Norge om risikoen knyttet til å få introdusert et mutert virus i befolkningen, som vaksinekandidatene vil kunne ha en redusert eller ingen virkning på.

Av Folkehelseinstituttets rapport går et fram at Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har meddelt FHI-fagdirektør Frode Forland at Sverige ikke anser det som nødvendig med ekstra tiltak på grensa mellom Sverige og Danmark, ettersom Danmark selv har gjort betydelige tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer