Coronavirus:

Danmark-rapport: «Haster meget»

Norske helsemyndigheter frykter at spredning av coronavirus fra mink i Danmark kan ha konsekvenser for en framtidig coronavaksine. I helga måtte de lage en rapport om dette på under tre timer.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag fikk Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet om å levere en hasterapport om coronasmitte fra mink til mennesker i Danmark.

Folkehelseinstituttet mottok oppdraget lørdag klokka 11.17, og fristen ble satt til lørdag ettermiddag klokka 14.00. Oppdraget ble merket med «haster meget», viser helsemyndighetenes rapporter.

Helsedirektoratet konkluderte med at de vil anbefale følgende for personer som ankommer fra Danmark, eller som har vært i Danmark siste to uker:

  • bør teste seg når de kommer til Norge
  • må gjennomføre karantene i 10 dager fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene

- Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en framtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Uvisshet

Før helga uttalte Nakstad til Dagbladet at vi på nåværende tidspunkt ikke vet hva utbruddet av coronavirus hos mink i Danmark betyr for dem som er smittet, eller for den videre smittespredningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer