BEKREFTER: Jakob Scharf sier kontakten med Libya var for å ivareta danske interesser i en turbulent periode. Foto: EPA/Jeppe Boje Nielsen/Scanpix
BEKREFTER: Jakob Scharf sier kontakten med Libya var for å ivareta danske interesser i en turbulent periode. Foto: EPA/Jeppe Boje Nielsen/ScanpixVis mer

Danmark samarbeidet med Kadhafis spioner

Samtidig som USA erklærte at de sto bak menneskerettighetsbrudd og tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) avslører i dag et tett samarbeid mellom despoten Muammar Kadhafi og den danske etterretningstjenesten PET.

I Politiken publiseres informasjonen HRW har skaffet.

Tortur Dansk etterretning har utvekslet store mengder informasjon med Kadhafi. Det foreligger ti avfotograferte dokumenter. De fleste er brev sendt fra PET til medarbeiderne til Musa Kusa, den tidligere etterretningssjefen til Kadhafi - som nå har flyktet landet.

I brevene kommer det fram at PET-sjef Jakob Scharf, sammen med to kollegaer, møtte Kusa i Tripoli i august 2008.

Samme år erklærte USA at libyske myndigheter sto bak grove menneskerettighetsbrudd og tortur.

PET sendte så sendte to eksperter til den libyske hovedstaden for å etablere en sikker kommunikasjonslinje mellom Kadhafis etterretningshovedkvarter i Tripoli og PETs kontorer i Søborg nord for København. 

Bekrefter I brevene står det også at PET ved minst to anledninger ba Libya bidra med informasjon om konkrete personer i forbindelse med etterforskning av terrorsaker.

Jakob Scharf bekrefter selv opplysningene overfor Politiken:

- Da Muhammed-tegningene ble trykket i 2008 så vi et økt fokus på Danmark. Den danske ambassaden i Pakistan ble bombet, og vi fikk opplysninger om bombetrusler mot konsulatet i Tripoli. Det var i den sammenheng at jeg møtte lederen for libysk etterretning. Jeg ville gjøre dem oppmerksomme på truslene mot danske interesser, og sikre at de ville underrette oss om det var behov for det, sier Scharf.

VAR I MØTE: Musa Kusa møtte Jakob Scharf i Tripoli i 2008. Foto: EPA/Scanpix
VAR I MØTE: Musa Kusa møtte Jakob Scharf i Tripoli i 2008. Foto: EPA/Scanpix Vis mer