Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark sjekker folk som skal på ferie for å stoppe trygdesvindel

Grepet strammes om dagpengemottagere i Danmark.

<b>SJEKKES:</b> Før man kommer helt ut til ankomsthallen, kan man bli bedt om å oppgi personnummer. Foto: Jeanne Kornum / NTB Scanpix
SJEKKES: Før man kommer helt ut til ankomsthallen, kan man bli bedt om å oppgi personnummer. Foto: Jeanne Kornum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mottar du visse typer støtte fra Nav, som dagpenger, plikter du både i Norge og Danmark å melde fra om du reiser til utlandet. Dersom man er jobbsøkende, er man nemlig pliktig å være tilgjengelig dersom det skulle dukke opp en passende jobb.

Stikkprøvekontroller på flyplassene ble utført i Danmark inntil 2016. Da ble ordningen avviklet. Tidligere i år ble imidlertid ordningen vedtatt gjeninnført, og de første kontrollene er nå utført, ifølge danske TV2.

Arbeidsminister Troels Lund Poulsen sier kontrollene skal hjelpe kommunene, og at de har etterspurt en gjeninnføring av ordningen.

Kontrollen skjer ved ankomst av utvalgte fly, og de fokuserer på land utenfor Schengen. Kontrollen skjer inne på området, før man kommer til bagasjeutlevering. Passasjerene blir bedt om å oppgi personnummer, som igjen blir sjekket med registre over hvem som mottar ytelser. Dersom man ikke har meldt at man er på ferie, vil det få konsekvenser.

Ved den første kontrollen var det 21 personer som gikk på ytelser. Nå skal det sjekkes om de har meldt fra om at de dro på ferie.

Arbeidsministeren avviser at kontrollene er uttrykk for mindre tillit til dansker som går på ytelser.

- Det er det bestemt ikke. Men det er nå engang sånn at man også må føre en kontroll med de offentlige ytelsene vi utbetaler. Og dem utbetaler vi veldig mange milliarder av hvert eneste år, sier Poulsen til danske TV2.

- Det er også for å sikre rett og rimelighet. Det har ingenting med overvåkning å gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!