Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark skal betale langt mindre enn Norge for kampfly

Norge skal betale rundt 400 millioner kroner mer per fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark har besluttet å kjøpe nye kampfly av samme type som Norge skal kjøpe, men må tilsynelatende betale langt mindre for flyene. Forsvarsminister Peter Christensen opplyste denne uka at de 27 F-35 flyene fra amerikanske Lockheed Martin vil koste Danmark 25 milliarder norske kroner i innkjøp.

Danmark regner med andre ord å måtte ut med rundt 925 millioner norske kroner per fly, noe som er langt lavere enn det Norge budsjetterer med.

Langt dyrere Ifølge det norske Forsvaret vil de 52 flyene Stortinget har besluttet å kjøpe, ha en anskaffelseskostnad på 69,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,34 milliarder kroner per fly.

Norge betaler i så fall over 400 millioner kroner mer per fly enn det Danmark ifølge forsvarsminister Peter Christensen kommer til å gjøre.

Levetidskostnaden for Norges nye kampfly anslår Forsvaret i dag til å bli 261,3 milliarder kroner, eller drøyt 5 milliarder kroner per fly.

Det danske forsvaret anslår på sin side levetidskostnadene per fly til rundt 2,6 milliarder kroner, drøyt halvparten så mye.

Usikkerhet Det danske forsvaret medgir rett nok at det er 25 prosent sjanse for at prisen på de nye kampflyene kan bli høyere enn det de nå budsjetterer for, men regner også med at det er 10 prosent sjanse for at de kan få flyene billigere.

Størst usikkerhet er knyttet til dollarkursen, heter det i redegjørelsen det såkalte kampflyprosjektet i Danmark.

Debatt om antall Danmark har i dag 30 F-16-fly. Tommelfingerregelen er at det for hvert fly som er ute på oppdrag, vil være et fly på service og ett som brukes til trening.

Dersom Danmark kjøper 27 nye fly, vil bare ni til enhver tid være tilgjengelig for oppdrag, konstaterer Politiken.

Den planlagte utfasingen av F 16-flyene, og gradvise innfasingen av de nye flyene, vil i praksis innebære at Danmark i treårsperioden 2022 til 2024 ikke kan bidra med fly til internasjonale operasjoner. De følgende to årene vil det danske luftforsvaret bare delvis kunne oppfylle de oppgaver landets folkevalgte har pålagt dem, viser avisens analyse.

Foreslår å kjøpe færre Også i Norge er det debatt om hvor mange fly som bør kjøpes, men med motsatt fortegn. Mens det opprinnelig ble planlagt å kjøpe 56 kampfly, er tallet nå nede i 52.

Flere eksperter argumenterer med at antallet må reduseres ytterligere for å unngå å ramme de øvrige delene av Forsvaret, noe SV også har foreslått i Stortinget.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen advarer på sin side sterkt mot å redusere antallet nye fly og hevder at det vil svekke den operative evnen til Forsvaret.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!