Danmark skal betale langt mindre enn Norge for kampfly

Norge skal betale rundt 400 millioner kroner mer per fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Danmark har besluttet å kjøpe nye kampfly av samme type som Norge skal kjøpe, men må tilsynelatende betale langt mindre for flyene. Forsvarsminister Peter Christensen opplyste denne uka at de 27 F-35 flyene fra amerikanske Lockheed Martin vil koste Danmark 25 milliarder norske kroner i innkjøp.

Danmark regner med andre ord å måtte ut med rundt 925 millioner norske kroner per fly, noe som er langt lavere enn det Norge budsjetterer med.

Langt dyrere Ifølge det norske Forsvaret vil de 52 flyene Stortinget har besluttet å kjøpe, ha en anskaffelseskostnad på 69,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,34 milliarder kroner per fly.

Norge betaler i så fall over 400 millioner kroner mer per fly enn det Danmark ifølge forsvarsminister Peter Christensen kommer til å gjøre.

Levetidskostnaden for Norges nye kampfly anslår Forsvaret i dag til å bli 261,3 milliarder kroner, eller drøyt 5 milliarder kroner per fly.

Det danske forsvaret anslår på sin side levetidskostnadene per fly til rundt 2,6 milliarder kroner, drøyt halvparten så mye.

Usikkerhet Det danske forsvaret medgir rett nok at det er 25 prosent sjanse for at prisen på de nye kampflyene kan bli høyere enn det de nå budsjetterer for, men regner også med at det er 10 prosent sjanse for at de kan få flyene billigere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer