Omikron i Danmark:

Danmark slår alarm: Smitten tredobler seg

Omikronvarianten sprer seg raskt i Danmark. Siden onsdag har smittetallet tredoblet seg, og eksperter er bekymret over den raske spredningen.

ØKENDE SMITTE: Omikronvarianten sprer seg raskt i Danmark. Foto: Shutterstock
ØKENDE SMITTE: Omikronvarianten sprer seg raskt i Danmark. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Danmark setter daglig nye smitterekorder. Lørdag ble det registrert 1840 nye tilfeller av omikronsmitte i landet. Stigningen er på 44 prosent fra dagen før. Det opplyser den danske smittevernetaten Statens Serum Institut (SSI).

Fredag advarte SSI-direktør Henrik Ullum om en kraftig økning i omikronsmitten i landet.

- Antallet omikrontilfeller har steget kraftig siden i går, så smittespredningen går dessverre veldig raskt akkurat nå. Jeg vil derfor nok en gang kraftig oppfordre alle som er blitt innkalt til vaksinering om å skynde seg med å booke ei tid. For selv om noe tyder på at vaksinene ikke virker så godt mot å bli smittet med omikron, så forventer vi at vaksinene stadig beskytter godt mot å bli alvorlig syk. Det er vårt sterkeste våpen akkurat nå, sa han i fredagens rapport.

De stigende smittetallene får regjeringen til å stramme inn, og fredag ble det satt inn flere nye tiltak i landet. Nattelivet stenger, munnbind-påbudet utvides og det oppfordres til både hjemmekontor og hjemmeskole.

- Neste uke kan vi få et problem med at vi kan få så mange tilfeller av omikron at det påvirker de totale smittetilfellene i Danmark, sier professor Mads Albertsen ved Aalborg universitetet.

Kan dominere

Albertsen beskriver utviklingen som «bekymrende» og påpeker at utviklingen har gått veldig fort. De to første omikrontilfellene i Danmark ble bekreftet 28. november, etter at de smittede hadde vært i Sør-Afrika. Siden den gang har varianten spredt seg raskt.

- Da Alfa og Delta kom, gikk det også fort. Men den utviklingen tok uker. Nå tar det dager. Det er veldig spesielt å se at det virkelig går så fort, sier han til danske TV 2.

Ifølge Albertsen vil antall smittede være sterkt dominert av omikronvarianten innen noen få uker.

I Danmark er omikronvarianten sterkt utbredt i aldersgruppen 20-29, hvor over en tredjedel av tilfellene er funnet. Mens den nyeste virusvarianten er betraktelig mer smittsom enn tidligere varianter, er sykdomsforløpet ukjent. Det er altså uvisst om omikron kan føre til mer alvorlig smitte og flere sykehusinnleggelser.

- Følger den dagens utvikling, så vil det trolig ta én til to uker før omikron vil stå for over halvparten av smittetilfellene i Danmark, sier Albertsen.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Rammer barn

Lege og epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikronvarianten medfører mer alvorlig sykdom hos barn.

- Det er fortsatt veldig tidlig, og vi vet lite om omikron. Men det er mye som tyder på at omikronvarianten rammer barn i større grad enn tidligere virusvarianter. I Sør-Afrika rapporteres det om at barn under 12 år kommer på sykehus for å få oksygentilførsel, har Nyborg tidligere sagt til Dagbladet.

Onsdag besluttet regjeringen i Danmark at grunnskoleelever skal ha hjemmeskole frem til 5. januar. Nå anbefaler Nyborg den norske regjeringen å gjøre det samme.

- Det kan vise seg å være et ekstremt viktig smitteverntiltak, som jeg sterkt anbefaler at innføres i Norge også - enten i form av forlenget ferie eller overgang til digital undervisning. Slik som det ser ut nå, er risikoen knyttet til å holde skolene åpne veldig mye større enn det var før.

I sin risikovurdering nevner FHI rapportene om økning i innleggelser av barn som følge av omikron, men opplyser at de foreløpig har begrenset tiltro til funnet og dets relevans for norske forhold. FHI legger til at de vil følge nøye med på ny informasjon.

«Så langt er det lite sannsynlig at covid-19 av omikron-infeksjon vil bli vesentlig mer alvorlig, eller at faktorene som beskytter barn mot alvorlig covid-19 ikke lenger er virksomme», skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer