Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Danmark stenger alle skoler

Det opplyste statsminister Mette Frederiksen om under en pressekonferanse onsdag kveld.

LUKKER NED: Danmark har i dag besluttet å stenge alle skoler. Det opplyste statsminister Mette Frederiksen om under en pressekonferanse onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix
LUKKER NED: Danmark har i dag besluttet å stenge alle skoler. Det opplyste statsminister Mette Frederiksen om under en pressekonferanse onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Danmark har besluttet å stenge alle skoler i landet som et ledd i kampen mot coronaviruset.

Det opplyser statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressekonferanse onsdag kveld.

Fra og med mandag oppfordres folk til å holde sine barn hjemme fra skolene. Skolene bli holdt åpne for de foreldrene som ikke finner noen annen løsning, sier statsministeren.

Antallet virussmittede i landet er nær doblet på et døgn.

Tirsdag meldte danske myndigheter at 262 personer hadde testet positivt på det nye coronaviruset. Onsdag bekrefter statsministeren at Danmark nå har 514 smittede, men at det er betydelige mørketall. Ti er for øyeblikket innlagt og to er i kritisk tilstand, opplyser hun om.

- Folk vil miste jobben

- Folks atferd blir avgjørende for om spredningen ikke blir verre. Vi bør heller gjøre noe i dag enn i morgen, sier Frederiksen under pressekonferansen.

- Vi oppfordrer til at det ikke samles flere enn 100 mennesker innendørs. Nattklubber, diskoteker og barer oppfordres til å holde stengt en periode. Vi kommer til å se mindre av hverandre framover. I første omgang de neste to ukene, sier statsministeren og fortsetter:

- Vi kommer ikke gjennom dette uten at det koster noe. Folk kommer til å miste jobben, dessverre. Vi kommer til å gjøre det vi kan.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Alle offentlig ansatte som ikke har det som betegnes som kritiske funksjoner, vil bli sendt hjem fredag. Ansatte i helsevesenet, eldreomsorgen og politiet blir imidlertid på jobb som vanlig, kunne Frederiksen opplyse om.

- Dere har vi bruk for, sier statsministeren.

De ansatte som sendes hjem, vil likevel motta lønn. Også her gjelder tiltaket i utgangspunktet to uker, ifølge NTB.

Frederiksen sier samtidig at det er viktig at danskene ikke får panikk.

- Det skal være mulig å kjøpe varer i butikkene, de skal produseres, transporteres og de skal selges, sier hun, og føyer til at det ikke er nødvendig å hamstre toalettpapir eller rugbrød.

- Må gjøre som Norge

Norge må gjøre som Danmark og stenge skolene, mener SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås. Det sier hun i en epost til NTB.

- Skolene er en smeltedigel for smitte, sier hun og peker på at der samles hundrevis av barn daglig i aktivitet.

- Det er umulig å drive skole og forhindre at elevene er i fysisk kontakt. All antibac i verden kan ikke forhindre at barn smitter hverandre. Hvis vi innfører strengere tiltak i skoler og barnehager nå, kan vi redde mange liv, sier SV-representanten.

Hun sier at helseminister Høie ikke vil anbefale å stenge alle skoler som de gjør i Polen, Østerrike og nå Danmark.

- IKKE BALLER NOK: En overlege ved OUS mener at regjeringen mangler baller i håndteringen av coronaviruset. Slik svarer helseministeren. Video: Embla Hjort-Larsen / Trym Mogen Vis mer

- Jeg tror det er en anbefaling han vil komme til å angre på. Samtidig tror Norge snart vil være i en situasjon der flere skoler må stenge. Det er jeg ganske så sikker på, sier hun til NTB.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at et tiltak som å stenge skolene vil ha store ringvirkninger.

- Mange arbeidstakere kan bli tatt ut av arbeidslivet, også fra helsetjenesten, for å passe barn hjemme. Vi må ta inn over oss at slike tiltak er ikke bare for et par uker, men potensielt for mange måneder, påpeker han.

Kraftig økning i Norge

Ifølge FHIs offisielle tall er 489 personer smittet i Norge onsdag kveld. Det er 212 flere enn i går. Gjennomsnittsalderen er 46 år, og omtrent to tredjedeler er menn.

- De aller fleste som er smittet er smittet i utlandet, eller er i nærkontakt med personer som har vært i utlandet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg sa også at Norge må forberede seg på dødsfall, og FHI forventer en skarp økning i antallet smittede.

- Det er fordi det har vi sett i andre land med utbredt smitte, sa Stoltenberg til Dagbladet.

- Vi vet ikke hvor mange tilreisende som har startet utbruddet som vi nå kjenner til.

Global pandemi

Onsdag besluttet også Verdens helseorganisasjon å erklære corona-utbruddet for en global pandemi.

Det opplyste WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

- Dette er den første pandemien på grunn av et coronavirus, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på pressekonferansen.

Han uttalte også at han er «dypt bekymret» over hvor fort viruset sprer seg.

Av FHI defineres en pandemi som et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker og sprer seg over store deler av verden. Begrepet brukes hovedsakelig om infeksjonssykdommer.

Den kanskje mest kjente pandemien er svartedauden, men også sykdommer som tuberkulose, kopper og hiv er eller har vært årsak til pandemier, ifølge FHI.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!