Danmark strammer grepet om sexlegene etter Dagblad-avsløring

Regjeringspartiet steiler over at regelverket lar danske leger dømt for overgrep i Norge reise hjem for å behandle pasienter i Danmark.

TAR GREP: Medlem av det danske Folketingets helsekomité for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, varsler en dansk lovendring som følge av Dagbladets avsløringer i forrige uke. Foto: Socialdemokraterne
TAR GREP: Medlem av det danske Folketingets helsekomité for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, varsler en dansk lovendring som følge av Dagbladets avsløringer i forrige uke. Foto: Socialdemokraterne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danmark varsler nå en lovendring, etter at Dagbladet forrige uke skrev om hvordan to leger med dansk statsborgerskap dømt for seksuelle overgrep mot pasienter i Norge, fremdeles kan jobbe med danske pasienter.

- Slik kan det ikke fortsette, sier Folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S), til Dagbladet.

Han representerer Socialdemokraterne (S) i Folketingets sundhedsudvalg. Utvalget tilsvarer helsekomiteen på Stortinget.

Lovendring Begge de to danske legene som ble fratatt sin norske autorisasjon av Helsetilsynet. De kan jobbe fritt med danske pasienter om de vil, fordi regelverket til den danske Sundhetsstyrelsen, som tilsvarer det norske Helsetilsynet, lar dem beholde sin danske autorisasjon.

Dagbladets sak vakte stor oppsikt i Danmark og ble omtalt i blant annet Berlingske tidende.

- Vi vil lage en lovendring som sikrer at danske leger som blir dømt for overgrep i Norge eller mister autorisasjonen i Norge også mister den i Danmark. Lovendringen vil være på plass i vinter, dersom det går etter planen, sier Møller Mortensen.

Hans parti, Socialdemokraterne (S), leder regjeringen, der de styrer Danmark sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

Overgripere i hvitt I serien «Overgripere i hvitt» setter Dagbladet søkelys på leger som har mistet autorisasjon etter å ha begått seksuelle overgrep og krenkelser mot pasienter i Norge.

På tre år mistet tolv leger autorisasjonen etter overgrep mot til sammen 39 pasienter, viser vedtak i Helsetilsynet og dommer som Dagbladet gikk gjennom.

VIL FORTSETTE:  Den slovakiske legen ble i 2011 dømt i Haugaland tingrett for å ha forgrepet seg på 16 kvinnelige pasienter. Den yngste var tidlig i tenårene. Nå akter han å jobbe som lege i andre land enn Norge. Faksimile: Dagbladet
VIL FORTSETTE: Den slovakiske legen ble i 2011 dømt i Haugaland tingrett for å ha forgrepet seg på 16 kvinnelige pasienter. Den yngste var tidlig i tenårene. Nå akter han å jobbe som lege i andre land enn Norge. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Alle ofrene var kvinner.

Gransker i Norge Helseminster Anne-Grete Strøm-Erichsen bestemte seg for å granske det norske regelverket for å finne hull som gjør at seksuelle overgrep i helsevesenet ikke følges opp godt nok.

Det norske Helsetilsynet stiller seg positive til forslaget fra det danske regjeringspartiet.

- Det er bra med en harmonisering av regeleverket, sier Gorm Grammeltvedt til Dagbladet.

Forundret over treghet Leger med autorisjon i Norden kan i praksis jobbe fritt over landegrensene. Møller Mortensen er overrasket over stadige mangler i det nordiske kontrollsamarbeidet, etter at Nordisk ministerråd i 2010 gjorde vedtak om å utveksle informasjon om overgripere i helsevesenet.

- Det forundrer meg at vi ikke har nådd lengre og harmonisert regelverket. Men nå kommer denne lovendringen, som en reaksjon på det journalistiske arbeidet dere har utført i Norge, sier Møller Mortensen.

Har du eller noen du kjenner opplevd overgrep eller seksuelle krenkelser av helsepersonell? Tips oss her.

Bred støtte Også Dansk folkeparti ønsker tettere samarbeid og bedre pasientsikkerhet. Partiets talsperson for sundhet og psykiatri ivrer for «felles regler når man har blitt  dømt i et av landene», i et intervju med DR Nyheder.

Den danske Patientforeningen er oppgitt over dagens regelverk.

- Det er fuldstændigt vanvittig at de kan få lov til at fortsette i Danmark, sier leder Erik Bach til Dr Nyheder.

- Legeforeningen støtter Ifølge Møller Mortensen får forslaget støtte fra den danske legeforeningen.

FLERE SAKER:  I forrige uke fortalte Dagbladet om Tove, som forteller at hun ble seksuelt misbrukt av sin lege. Fire andre jenter fortalte det samme, men han ble frikjent i Gulating lagmannsrett, og har fått tilbake en begrenset autorisasjon. Han får ikke lov å drive eget legekontor alene og han må få tett faglig oppfølging. Faksimile: Dagbladet
FLERE SAKER: I forrige uke fortalte Dagbladet om Tove, som forteller at hun ble seksuelt misbrukt av sin lege. Fire andre jenter fortalte det samme, men han ble frikjent i Gulating lagmannsrett, og har fått tilbake en begrenset autorisasjon. Han får ikke lov å drive eget legekontor alene og han må få tett faglig oppfølging. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Det er tydelige signaler fra både politisk side og fra faglig side om at vi ønsker enn slik lovendring.

«Overgripere i hvitt»

• Dagbladet har gjennomgått 60 vedtak i 2008, 2009 og 2010 der Helsetilsynet tilbakekalte autorisasjonene fra leger.
 
• Gjennomgangen viser at totalt 12 leger mistet autorisasjonen de tre årene for seksuelle overgrep og krenkelser de begikk mot 39 kvinner som kom til dem med sykdommer eller psykiske problemer i Norge.

• En psykolog mistet også autorisasjonen etter at han hadde et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

• Helsetilsynet mener i mange av sakene at legens egne seksuelle behov gikk foran pasientens sykdommer eller tilstand da pasientene var til behandling.

• Overgrepene skjedde både under og etter konsultasjoner. Flere saker havnet i rettsvesenet og endte med fengselsstraffer for legene.

• En pasient fikk beskjed av legen om at sex var en del av behandlingen hun måtte gjennom. Mange av ofrene forstod først i etterkant at legen ikke hadde behandlet sykdom, men brukt anledningen til å forgripe seg på dem.

• På bakgrunn av Dagbladets avsløringer tok helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen opp problemet på EUs helseministermøte på Kypros 10. juli. Hun ønsker også å se om det er andre huller i det norske regelverket, som gjør at overgrep mot pasienter ikke følges opp ordentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer