Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark: Traffickingofre rett ut. Norge: Kan få bli

En ny rapport fra Nordisk Råd viser store forskjeller i hvordan ofre for trafficking blir behandlet.

Iskald skjebne:  Men blir likevel bedre behandlet i Norge enn i Danmark, viser ny rapport. Foto: Jacques Hvistendahl
Iskald skjebne: Men blir likevel bedre behandlet i Norge enn i Danmark, viser ny rapport. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulige ofre for menneskehandel skal ikke sendes rett ut av landet, men få tid på seg til å tenke over om de vil samarbeide om med politiet i saken.

Denne retten til en såkalt refleksjonperiode er nedfelt i bla. Europarådets konvensjon mot menneskehandel.

Rett ut Nå viser en ny rapport fra Nordisk Råd, utført av Fafo-forskeren Anette Brunovskis, at det er stor forskjell på hvor lang «tenkepause» ofrene får.

Det er Danmark som skiller seg mest ut, forteller Anette Brunovskis:

- Der ser man på ofrene i lys av innvandringpolitikken. Refleksjonsperioden brukes til å få ofrene ut av landet, og mindre til å finne bakmennene.

De andre landene har vesentlig lengre refleksjonsperiode, opptil et halvt år. Norge har hatt ordningen ganske lenge, og med ganske gode resultater, totalt sett, mener forskeren:

- I 2009 var det 73 ofre som var med i refleksjonsordningen. I Finland var det til sammenlikning bare ni personer som hadde fått innvilget samme ordning etter at den ble innført.

Ikke bra nok Men det er likevel rom for betydelige forbedringer i Norge, påpeker Anette Brunovskis:

- Det varierer for mye fra kommune til kommune hvor mye hjelp ofrene får i "tenkepausen". Og venter de for lenge med å gi politiet opplysninger, kan informasjon som f.eks. telefonnumre være foreldet.

- Dermed kan ofrene også gå glipp av en rettssak, der de som vitner kan få varig opphold i landet. Så kanskje bør refleksjonsperioden kortes ned til f.eks. tre måneder, og innebære et mer solid hjelpetilbud og tidligere kontakt med politiet, sier hun.

Lite har skjedd Anette Brunovskis var også med på å evaluere den norske ordningen for to år siden.

Rapporten var bestilt av Justisdepartementet, og viste at det mangler mye på tilbudet til ofrene mens de venter.

- Men meg bekjent har det ikke skjedd noen vesentlige endringer etterpå, sier Fafo-forskeren.

Forsker:  Fafo-forsker Anette Brunovskis har undersøkt hvordan ofre for menneskehandel blir behandlet i de nordiske land.
Forsker: Fafo-forsker Anette Brunovskis har undersøkt hvordan ofre for menneskehandel blir behandlet i de nordiske land. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!