Danmark trekker seg ut av Irak

Danmarks 460 soldater i Irak blir trukket ut av landet innen august, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De danske styrkene på 400 mann blir trukket ut av Irak innen august har den danske regjeringen besluttet, ifølge Berlingske Tidende.

I stedet gir Danmark bidrag til en helikopterenhet med omtrent 50 menn og 100 millioner danske kroner til irakiske flyktninger i nærområder i og rundt Irak, opplyser statsminister Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i dag.

- I Basra, hvor de danske styrkene befinner seg, er man nådd så langt i forberedelsene, at irakerne selv kan overta ansvaret, og i takt med det kan vi redusere antallet soldater, sier Fogh Rasmussen, ifølge Jyllandsposten.

Den irakiske regjering, statsminister Tony Blair i Storbritannia og president George W. Bush er orientert om Danmarks avgjørelse, ifølge Fogh Rasmussen.

Storbritannia reduserer

Storbritannias styrker i Irak skal skjæres ned fra 7.100 til rundt 5.500 i løpet av de neste månedene. Men britiske soldater blir værende i landet inn i 2008, sier statsminister Tony Blair, ifølge NTB.

Blair sa i en orientering i Underhuset i London onsdag at innen slutten av sommeren kan tallet på soldater være brakt ned i 5.000. De britiske soldatene har hatt et hovedansvar for sikkerheten i Basra-området i det sørlige Irak.

- Den første styrkereduksjonen blir fra dagens 7.100 soldater til omtrent 5.500. Dagens nivå er i seg selv redusert fra 9.000 for to år siden og 40.000 under selve Irak-krigen, framholdt den britiske statsministeren.

DANMARK UT AV IRAK: Innen august i år skal danske styrker være ute av Irak, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen i dag. Foto: Scanpix
DANMARK UT AV IRAK: Innen august i år skal danske styrker være ute av Irak, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Basra fortsatt urolig

Blair innrømmer at Basra er fortsatt "vanskelig og iblant farlig", men sa at antall mord og kidnappinger har falt og at gjenoppbyggingen er igang, ifølge BBC.

Han sier det er viktig å vise irakerne at Storbritannia - og andre multinasjonale styrker - ikke har til hensikt å bli værende i Irak lenger enn nødvendig.