<strong>SKAL FRAMSETTE KRAV:</strong> Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vil gjøre krav på Nordpolen. Foto: AP/Jakob Jørgensen/Scanpix
SKAL FRAMSETTE KRAV: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vil gjøre krav på Nordpolen. Foto: AP/Jakob Jørgensen/Scanpix Vis mer

Danmark vil gjøre krav på Nordpolen

Framsetter krav senest i 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en felles dansk-grønlandsk-færøysk strategi for utviklingen i Arktis de neste ti årene. Strategien, som avisa Information har fått tak i, ventes offentliggjort i juni.

Der heter det at kongeriket ventes å gjøre krav på kontinentalsokkelen ved fem områder omkring Færøyene og Grønland, deriblant selve Nordpolen.

Flere ministre har allerede antydet et ønske om dette, men først nå vil det være offisiell dansk politikk og ligge åpent for debatt med Russland og andre nasjoner med interesser i området.

Kravet vil bli rettet til FNs kontinentalsokkelkommisjon senest i 2014, ifølge utkastet.

De fem Arktis-nasjonene Canada, Danmark (gjennom Grønland), Norge, Russland og USA gjør alle krav på områder i Arktis og konkurrerer dermed om tilgang til enorme naturressurser i regionen. Noen av kravene er overlappende, og det antas at det finnes 90 milliarder fat uutnyttede oljereserver i Arktis.

Norge og Russland har levert sine krav til kommisjonen, mens Canada og Danmark har frist til 2014 med å kreve utvidet sokkel mot nord.

Russland ble møtt av kraftig kritikk da en miniubåt i 2007 plantet et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer