Danmark vil ha regler om angrep uten FN-mandat

Mener det bør bygge på FNs prinsipp om «Responsibility to protect».

VIL HA NYE REGLER: Danmark ønsker regler om militært angrep uten FN-mandat. Her er et av landets F16-fly i aksjon under den militære operasjonen i Libya. Foto: AFP Photo/Filippo MONTEFORTE/NTB Scanpix
VIL HA NYE REGLER: Danmark ønsker regler om militært angrep uten FN-mandat. Her er et av landets F16-fly i aksjon under den militære operasjonen i Libya. Foto: AFP Photo/Filippo MONTEFORTE/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Willy Søvndal setter opp tre betingelser han mener må være oppfylt for at et slikt angrep skal kunne være legitimt, skriver Politiken.

- For det første er det avgjørende at de politiske mulighetene i FN er forsøkt og uttømt. For det andre skal militæraksjonen være proporsjonal med problemet man ønsker å løse. Og for det tredje er det avgjørende å understreke at de landene som deltar ikke må ha noen selvstendig interesser i det landet det gripes inn i, sier Søvndal til avisa.

Han mener disse tre kriteriene ville gjort det mulig å straffe Syria for bruk av kjemiske våpen, slik USA har truet med å gjøre. Og at et slikt internasjonalt regelsett ville ha forhindret Irak-krigen i 2003.

Ifølge Søvndal bør et nytt regelsett bygge på «FNs prinsipp om Responsibility to protect».

Slik det er i dag er FNs regler for krig ganske klare. Land kan kun utføre militære aksjoner dersom det foreligger et mandat fra Sikkerhetsrådet. Men det har likevel skjedd ved flere anledninger, der enighet om et mandat ikke har vært mulig å oppnå. Det skjedde ved bombingen av Serbia i 1999 og ved flere tilfeller mens Saddam Hussein satt som president i Irak.

(NTB)