Dansk innvandringspolitikk

Danmark vil ikke lenger ta imot funksjonshemmede kvoteflyktninger

- Forferdelig, sier Dansk flyktningehjelp. 

STENGT GRENSE: Når Danmark nå har stengt grensene for kvoteflyktninger, har de også stengt grensene for kvoteflyktninger med funksjonsnedsettelse. Foto: RB Plus
STENGT GRENSE: Når Danmark nå har stengt grensene for kvoteflyktninger, har de også stengt grensene for kvoteflyktninger med funksjonsnedsettelse. Foto: RB Plus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Danmark har siden 1989 via FN mottatt i gjennomsnitt 500 kvoteflyktninger i året, direkte fra flyktningeleirer og krigsområder.

Men som et ledd i den danske regjeringens 2025-plan, har Den danske utlendings- og integrasjonsministeren Inger Støjberg fra partiet Venstre, sagt at de 491 resterende for 2016 kan utsettes til senere.

UTSETTER: Som et ledd i den danske regjeringens 2025-plan, har Den danske utlendings- og integrasjonsministeren Inger Støjberg fra partiet Venstre, sagt at de 491 resterende for 2016 kan utsettes til senere. Foto: Emil Langvad / TT 
UTSETTER: Som et ledd i den danske regjeringens 2025-plan, har Den danske utlendings- og integrasjonsministeren Inger Støjberg fra partiet Venstre, sagt at de 491 resterende for 2016 kan utsettes til senere. Foto: Emil Langvad / TT  Vis mer

Når dette skal skje, har hun derimot ikke sagt noe om. Til Politiken sier hun at et eventuelt fall i asylsøkertallene ikke automatisk vil bety at Danmark igjen vil åpne for kvoteflyktninger. Det hele avhenger av hvordan det går med integreringen av det store antallet flyktninger som kom i 2014 og 2015.

Kvoteflyktningsstopp

Dansk Tv2 melder at Støjberg endret kriteriene for hvilke kvoteflyktninger Danmark skal ta imot kort tid etter valget i fjor. I tida framover skal danske kvoteflyktninger velges ut ifra om de er integrerbare.

En mindre delmengde av de 500 kvoteflyktningene landet pleier å ta imot er reservert til personer med «særlig behandlingskrevende sykdommer». Gruppa har vært på omtrent 30 personer i året.

I fjor sa ministeren at hun ikke hadde tenkt å endre på antallet flyktninger i denne gruppa. Men når Danmark nå har stengt grensene for kvoteflyktninger, har de også stengt grensene for kvoteflyktninger med funksjonsnedsettelse.

- Helt forferdelig

Denne opplysningen får generalsekretæren i den danske flyktninghjelpen Anders Kamm til å rase.

- Det er jo helt forferdelig, fordi det er snakk om folk som er enda verre stilt, de er syke og behandlingskrevende. Dette forstår jeg absolutt ikke, det er snakk om veldig få mennesker som har spesielt stor fordel av å komme til et så flott samfunn som vi har i Danmark, hvor behandlingstilbudene er supergode, sier han til den danske avisa.

Får kritikk fra FN

Han sier han er klar over at gruppa er enormt kostnadstung, og stiller spørsmål ved hvem som skal stille opp for mennesker som er i en så vanskelig situasjon, når ikke et land som Danmark kan gjøre det.

Også FNs flyktningorganisasjon UNHCR, beklager den danske regjeringens beslutning om å slutte og ta imot kvoteflyktninger på ubestemt tid.

- Med så mange konflikter og kriser, som forårsaker rekordstore forskyvninger av mennesker rundt i verden, er det et tap for folk i nød, at Danmark sitt flyktningprogram blir lagt dødt, sånn som annonsert, sier kommunikasjonsjef for UNCHR i Nord-Europa, Zoran Stevanovic til Politiken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer