ØDE: Lindhom utenfor sørspissen av Sjælland huser for tida et senter for forskning på alvorlige dyresykdommer. Hit skal utlendinger uten lovlig opphold i Danmark etter planen flytte inn i 2021. Foto: Google Maps
ØDE: Lindhom utenfor sørspissen av Sjælland huser for tida et senter for forskning på alvorlige dyresykdommer. Hit skal utlendinger uten lovlig opphold i Danmark etter planen flytte inn i 2021. Foto: Google MapsVis mer

Danmark vil sende utviste asyl­søkere til øde øy. God idé, mener Frp

Uakseptabelt å internere folk, mener SV.

Danmarks regjering høster i Norge både anerkjennelse og avsky for sine planer om å plassere en gruppe ureturnerbare innvandrere og asylsøkere på ei øde øy. Frp bejubler forslaget, mens SV mener at å internere personer på denne måten er «umenneskelig».

VIL INTERNERE: Etter budsjettforliket med Dansk Folkeparti går statsminister Lars Løkke (Venstre) inn for å internere de kriminelle ureturnerbare utlendingene på Lindholm.
Foto: Martin Sylvest / Scanpix Denmark / NTB Scanpix
VIL INTERNERE: Etter budsjettforliket med Dansk Folkeparti går statsminister Lars Løkke (Venstre) inn for å internere de kriminelle ureturnerbare utlendingene på Lindholm. Foto: Martin Sylvest / Scanpix Denmark / NTB Scanpix Vis mer

Den danske borgerlige mindretallsregjeringen, med støtte fra innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti (DF), er enige om å plassere hovedsakelig kriminelle personer som skal sendes ut av Danmark, men som ikke lar seg returnere, på den ubebodde lille øya Lindholm, utenfor Sjællands sørspiss, melder Danmarks Radio.

Brukes til dyreforskning

I dag brukes øya ifølge avisa Berlingske til forskning på alvorlige dyresykdommer som kugalskap, svinepest og rabies. Men fra 2021 skal altså Lindholm huse personer med det som i dansk lovgivning kalles «tålt opphold» - som ikke har lovlig oppholdstillaltelse, men som ikke kan utvises, for eksempel fordi de trues av dødsstraff og/eller tortur i opprinnelseslandet.

Typisk er personer med tålt opphold utvist på grunn av kriminalitet eller av hensyn til rikets sikkerhet, de har vært fremmedkrigere, eller er straffedømte asylsøkere med avvist søknad.

- Selvfølgelig skulle vi helst ha kunnet plassert avviste asylsøkere som har begått kriminalitet i fengsel, men det kan vi ikke. Derfor har vi vært kjempeheldige som har funnet ei øde øy, uttaler René Christensen i DF.

Han legger til:

- Det betyr at de ikke kan løpe rundt i lokalområdene og skape utrygghet når de er ute om natta og på kveldstid, sier han.

DF har på Twitter postet en animert video der de illustrerer tiltaket: En mann i tradisjonell muslimsk klesdrakt settes i land på ei øde øy i regnet.

«Utviste kriminelle utlendinger har INGENTING å gjøre i Danmark», skriver partiet i tweeten.

Danske Venstres finansminister Kristian Jensen framholder at øya ikke skal fungere som et fengsel. Men utlendingene må oppholde seg der om natta, for at myndighetene bedre skal kunne ha kontroll på dem.

- Bundet på hender og føtter

Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim kaller danskenes plan for «et bra tiltak».

- Vi er bundet på hender og føtter av internasjonale avtaler når det gjelder ureturnerbare innvandrere, sier Helgheim til Dagbladet.

HELT FOR: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim støtter helhjertet den danske regjeringens forslag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
HELT FOR: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim støtter helhjertet den danske regjeringens forslag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Frp har tidligere uttalt at de ønsker lukkede mottak for alle asylsøkere med avslag, kriminelle eller ei. Det stadfester Helgheim nå.

- Vi ønsker å samle ureturnerbare asylsøkere og innvandrere uten opphold på ett sted, sier han.

Særlig viktig er det å internere det han kaller utagerende personer.

- Men vi er veldig begrenset i dette, fordi lukkede mottak anses som fengsel, og vi kan ikke bruke tvang, sier Helgheim, og fortsetter:

- Ulempen er at det er vanskelig å ha kontroll på disse personene, som gjerne faller mellom to stoler; ofte har de vært i psykiatrien eller er kriminelle, og går fritt rundt i nabolag, skaper frykt og utrygghet, og utgjør en fare for samfunnet.

- Knusende ro

- Hva sier du til at kritikken mot tiltaket?

- Det er alltid noen som prøver å stemple økt kontroll med innvandrere - det tar jeg med knusende ro. Dette er minimum av hva man burde gjøre for å skjerme samfunnet mot folk som er her ulovlig.

Helgheim opplyser at Frp gjerne vil ha endret regelverket slik at ulovlige innvandrere som anses som en fare, kan plasseres i fengsel.

I dag er politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen det eneste som likner på det Frp etterlyser, men det drives på mange måter som et fengsel, hvor beboerne har status som pågrepet eller fengslet, i påvente av uttransportering.

- Uakseptabelt

SVs innvandringspolitiske talskvinne Karin Andersen har en helt annen oppfatning enn Frp av hvordan personer uten oppholdstillatelse bør behandles. Hun presiserer at hun uttaler seg generelt om hele gruppen, ikke bare dem som har begått kriminalitet.

IMOT INTERNERING: SVs innvandringspolitiske talskvinne Karin Andersen er sterkt imot å internere ureturnerbare utlendinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IMOT INTERNERING: SVs innvandringspolitiske talskvinne Karin Andersen er sterkt imot å internere ureturnerbare utlendinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er helt uakseptabelt å internere folk. De som har begått kriminalitet, skal sone, de andre havner i limbo - de kommer seg ikke av gårde, har ikke papirer og får ikke jobbe, sier Andersen til Dagbladet.

Hun trekker fram Yemane Teferi, som bodde 24 år på mottak før han til slutt døde.

- Det er et fælt nok liv, om man ikke skal interneres på ei øde øy i tillegg. Jeg forventer at Venstre og Høyre stopper slike tanker umiddelbart, etter at de har sklidd etter Frp i mange år, sier SV-representanten.

- Ingen feriereise

Andersen framholder:

- Det er ingen feriereise å være i Norge uten rettigheter, det er derimot ekstremt vanskelig. Vi mener at folk som ikke kan sendes ut, må få lov til å jobbe.

- Frp mener de er bundet på hender og føtter i denne saken.

- Det kalles «rettsstat», og er med på å sivilisere verden. Det er viktig at det ikke glipper, nå som høyrepopulismen lykkes i å skape panikk rundt mennesker som har mistet alt.