Danmark vil styre EUs innvandringspolitikk

MOLDE (Dagbladet): Anders Fogh Rasmussen er svært fornøyd med Danmarks radikale innstramninger i innvandringspolitikken. - Vi kan bli en modell for resten av EU, sier den danske statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til høsten overtar Danmark formannskapet i EU. Der vil Fogh Rasmussen sette sitt preg.

- Når jeg får besøk fra andre EU-land, spør regjeringslederne interessert hva vi gjør i innvandringspolitikken. De kritiserer oss ikke. Og det jeg registrerer, er at mine kolleger i andre EU-land har nøyaktig de samme problemene som oss, sier Fogh Rasmussen.

- I formannskapet i EU vil vi arbeide for at det skal finnes felles regler for asylpolitikken i EU. I innvandringspolitikken kan vi inspirere.

I går hadde han sitt første vårmøte med nordiske kolleger. Toppmøtet i Molde handlet om nordisk samarbeid, og hadde Sør-Afrikas president Thabo Mbeki som gjest.

Gammeldags

- Min oppfatning er at den gammeldagse inndelingen av politikk i høyre og venstre slett ikke er egnet til å beskrive moderne politikk. Velgerne i Europa tar ikke stilling til politikk ut fra en venstre- høyre-skala. Jeg vil derfor bestemt avvise at den danske regjeringen skulle basere seg på høyreekstremistisk støtte, sier han.

- Kritikken av dansk innvandrerpolitikk, som har vært å finne i utenlandsk media, er basert på misforståelser. Og det er derfor en kritikk jeg ikke kan ta alvorlig, sier den danske statsministeren, som mener danskene er fornøyde.

- Før valget var det en sterkt opphetet diskusjon i den danske befolkningen. Nå er det nesten ingen diskusjon. Også for innvandrerne i Danmark har debattklimaet blitt mye mer behagelig. Det skyldes at befolkningen nå føler at det er kommet en regjering som tar deres bekymring på alvor. Vi har gjennomført innstramninger som alle sammen overholder internasjonale konvensjoner. Befolkningen er tilfreds. Og derfor får vi bedre forhold mellom dansker og innvandrere.

Færre utlendinger

Han forteller at det er skjedd et betraktelig fall i antall utlendinger som kommer til Danmark allerede før lovene er trådt i kraft.

- Jeg tror det kommer av at de profesjonelle menneskesmuglerne nå opplever at Danmark ikke lenger er attraktivt. Og så går de andre steder, sier han uten å kunne tallfeste nedgangen.

Ifølge pålitelige kilder kan Norge vente en økning i asyl-søknader fra rundt 14000 i fjor til 18000 i år hvis tendensen holder seg. Hvor mye av økningen som henger sammen med tilstramningen i Danmark kan ingen tallfeste.

- Den innstramningen som nå finner sted i Danmark, vil ikke på noen måte berøre den frie bevegelighet for nordiske statsborgere. Det gjelder også familiegjenforening for nordiske statsborgere. Og fase to i vår innvandringspolitikk er nå å skaffe 50000 arbeidsløse innvandrere i Danmark jobb, sier Anders Vogh Rasmussen, som i går ble lite imøtegått av de andre nordiske statsministrene.

MØTES I MOLDE: - I formannskapet i EU vil vi arbeide for at det skal finnes felles regler for asylpolitikken i EU, sier Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som ankom Molde sammen med kona Anne-Mette i går formiddag. Her vil han delta på det Nordiske statsministermøtet.