Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark vurderer piercingforbud

Medisinprofessor Alfred Halstensen advarer kraftig mot piercing. I Danmark vurderer man å forby den farlige virksomheten. Men mange unge er immune mot skremmebildene. Her hjemme er det ingen som har kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fikk pierce grisene

- Piercing er som russisk rulett, sier Halstensen.

Linn Johannesen (22) legger seg ned på piercingbenken. Hun er klar for sin 24. piercing uten bedøvelse.

- Det er deilig at det gjør vondt. Piercing handler om det, sier Johannesen mens Hege Gåsterud fra Oslo Piercing Studio skyver piercingnålen gjennom brystvorta.

- Udugelige

Denne ungdomskulturen har vokst kraftig de siste årene. Nålene har ingen praktisk betydning bortsett fra at de skal se pene ut. Myndighetene klarer ikke å følge med. I mai 1998 kom det egne forskrifter for virksomheten. Verken godkjenning av lokalene og internkontrollsystemet blir kontrollert.

Den første som begynte med piercing i Norge, Håvard Frisell, mener myndighetene er udugelige.

- Det stilles ingen krav til faglig kompetanse. I praksis kan hvem som helst begynne å stikke nåler i folk. I tillegg er det ingen som sjekker kvaliteten på de tjenestene vi utfører, sier Frisell. Han er avtroppende spesialist ved Oslo Piercing Studio og mener at det må stilles strenge krav til hygiene.

Studioet har leid inn to leger og fire sykepleiere for å lage sitt eget kontrollsystem. Myndighetene har aldri sett på det. Kommunene skulle ha sendt ut egne skjemaer for godkjennelse av lokalene innen 1. januar 2000, men få har klart det.

- For dårlig

Helse- og sosialdepartementet reagerer kraftig på forsømmelsen.

- Kommunene har hatt over to år på å sende ut skjemaet. Dette er rett og slett for dårlig. Det er en forsømmelse av kommunene som skal føre tilsyn og godkjenning, sier underdirektør Kjetil Tveitan til Dagbladet.

Dødsfall

Medisinprofessor Alfred Halstensen ved Universitetet i Bergen advarer alle mot å få stukket hull i seg.

I Norge og andre land har det forekommet alvorlige infeksjoner og til og med dødsfall som skyldes piercing.

I Danmark har man vurdert å få forby virksomheten, men har foreløpig endt opp med å satse på en opplysningskampanje. I tillegg til at det stilles strenge krav til faglig kompetanse for å utføre inngrepet.

PYNTER SEG: Linn Johannesen synes det er deilig å få piercing i brystvorta. Hege Gåsterud ved Oslo Piercing Studio plastrer, mens piercingspesialist Håvard Frisell overvåker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media