VELLYKKET: Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, landet i Kasakhstan like før klokken 3 natt til lørdag etter det som betegnes som en svært vellykket romtur.
 Foto:  AFP PHOTO/HO /ESA /STEPHANE CORVAJA
VELLYKKET: Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, landet i Kasakhstan like før klokken 3 natt til lørdag etter det som betegnes som en svært vellykket romtur. Foto: AFP PHOTO/HO /ESA /STEPHANE CORVAJAVis mer

Danmarks første astronaut tilbake på Jorden

Landet natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, landet i Kasakhstan like før klokken 3 natt til lørdag etter det som betegnes som en svært vellykket romtur.

38-åringen sprudlet av overskudd, smilte og viste tommelen opp da han igjen kunne sette føttene på fast grunn etter sitt ti dager lange romeventyr.

Med i Sojuz-kapselen var også russeren Gennadij Padalka og kasakhstaneren Ajdyn Ajmbeto. Padalka kom hjem fra sin femte tur i verdensrommet, hvor han i alt har tilbrakt hele 879 dager, noe som er rekord.

Vill rutsjebane Mogensen var den siste av de tre til å forlate Sojuz-fartøyet etter at de hadde landet klokken 02.51, ett minutt tidligere enn planlagt på en slette i Kasakhstan. De tre skal nå undersøkes av leger i et telt ikke langt fra stedet de landet.

Sojuz-kapselen forlot den Den internasjonale romstasjonen (ISS) klokken 23.30 norsk tid fredag og startet ferden mot Jorden. Ferden gikk med en hastighet på 28.000 kilometer i timen, innen de nådde atmosfæren.

- Hjemturen er verdens villeste rutsjebane, sa Mogensen i en video før hjemturen.

Mogensen har gjennomført 15 forskjellige eksperimenter på ISS, blant annet har han undersøkt hva som skjer med kroppens muskler i rommet.

- Jeg har overhodet ikke hatt tid til å ha hjemlengsel. Tiden har virkelig gått fort, sa Mogensen tirsdag.

- Perfekt tur - Mogensen har vært ute på en perfekt tur i rommet. Oppskytingen gikk som smurt, han har fått utført alle oppgaver og det var en perfekt landing, sier astrofysiker Michael Linden-Vørnle til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Av de nordiske landene var det fra før bare Sverige som tidligere har sendt en representant til ISS. Norsk-svenske Christer Fuglesang var på romferder både i 2006 og 2009.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram