TOK FANGER: Danske soldater på patrulje i Basra i 2005. Danske soldater har tatt mer enn dobbelt så mange fanger som tidligere antatt, kommer det fram i dansk presse i dag. Foto: Reuters/Scanpix
TOK FANGER: Danske soldater på patrulje i Basra i 2005. Danske soldater har tatt mer enn dobbelt så mange fanger som tidligere antatt, kommer det fram i dansk presse i dag. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Danmarks forsvarssjef innrømmer regelbrudd

Danske soldater tok mer enn dobbelt så mange fanger i Irak som forsvaret tidligere har opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 500 irakere ble pågrepet av danske soldater fra 2003 og framover, ifølge Politiken. Tallet er hentet fra et brev som forsvarssjef Knud Bartels har skrevet til forsvarsminister Nick Hækkerup.

I brevet står det også at irakiske fanger «i et mindre antall tilfeller» ble ulovlig utlevert til irakiske myndigheter. De danske soldatene hadde fått instruks om ikke å utlevere fanger til irakerne fordi Irak praktiserte dødsstraff, og fordi det var kommet meldinger om fangetortur.

Dessuten omgikk danske soldater i stort omfang forsvarets direktiver ved på felles oppdrag konsekvent å la britiske soldater stå for pågripelsen av irakere. Slik slapp de danske soldatene å ta ansvar for fangene.

De nye opplysningene undergraver svar som de tidligere forsvarsministrene Søren Gade og Gitte Lillelund Bech er kommet med i Folketinget, fastslår Politiken.

Forsvarssjefens brev ble torsdag videresendt til Folketingets forsvarskomité.

Forsvarsminister Nick Hækkerup sier til Politiken at brevet vitner om noe «som ligner et mønster». Ifølge ham er 500 fanger et dramatisk høyere tall enn det som tidligere er blitt nevnt.

(NTB)