VIL SLÅ HARDT NED: Danmarks justisminister, Søren Pind, vil endre landets terrorparagraf slik at myndighetene kan slå hardere ned på spredning av terrorpropaganda. Foto: Mathias Løvgreen / Scanpix Denmark
VIL SLÅ HARDT NED: Danmarks justisminister, Søren Pind, vil endre landets terrorparagraf slik at myndighetene kan slå hardere ned på spredning av terrorpropaganda. Foto: Mathias Løvgreen / Scanpix DenmarkVis mer

Danmarks justisminister vil innføre fengselsstraff for deling av IS-propaganda

- Vi må ikke undervurdere fiendene våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske justisministeren, Søren Pind (V), ønsker å innføre fengselsstraff for dem som bevisst sprer terrorpropaganda på nett, skriver Danmarks Radio.

Det vil kreve en endring av den danske terrorparagrafen, slik at det å spre terrorpropaganda blir ansett som et lovbrudd. Pind opplyser at de ønsker en fengselsstraff på opptil seks år.

Endringen som nå blir foreslått gjelder imidlertid ikke spredning av den samme propagandaen dersom det skjer «som ledd i en demokratisk debatt for å opplyse».

- Vi må ikke undervurdere fiendene våre i denne sammenhengen. Det er mennesker som vil oss vondt. Veldig vondt. Og som håper på og arbeider for at propagandaen deres vil møte svake sjeler iblant oss og få dem til å agere. Det er vi nødt til å reagere på, sier justisministeren til den danske rikskringkasteren.

Dersom lovendringen blir godkjent, vil propaganda som publiseres av for eksempel IS bli ulovlig å dele videre, dersom man gjør det for å «løpe deres ærend».

- I dag er man tilbakeholdne når det kommer til å benytte seg av loven som allerede finnes. Samtidig vet vi at terrorpropaganda er veldig godt laget. Derfor har vi valgt å klargjøre reglene, slik at det blir lettere for påtalemyndigheten å reise sakene og lettere for domstolene å dømme. Man skal huske på at de reglene vi har nå ble skrevet i en annen tid, før interenett kom. Det har hittil vært for lett å spre propaganda, sier Søren Pind.

Her kan du lese hva den norske straffeloven sier om terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger.