GIR OPP: En av Danmark mest anerkjente kunstmalere, Per Kirkeby, kan ikke lenger se farger og har lagt ned penselen for godt i en alder av 79 år. Foto: AFP PHOTO DDP /LENNART PREISS GERMANY OUT/NTB SCANPIX
GIR OPP: En av Danmark mest anerkjente kunstmalere, Per Kirkeby, kan ikke lenger se farger og har lagt ned penselen for godt i en alder av 79 år. Foto: AFP PHOTO DDP /LENNART PREISS GERMANY OUT/NTB SCANPIXVis mer

Danmarks mest kjente maler har blitt fargeblind: - Jeg har gitt opp

Lagt penselen på hylla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Danmark mest anerkjente kunstmalere, Per Kirkeby, kan ikke lenger se farger og har lagt ned penselen for godt i en alder av 79 år.

- Jeg har gitt opp å være maler, sier Kirkeby til Politiken.

Den danske koloristen omtales som en av Nordens største nålevende kunstmalere og nyter stor respekt innen europeisk samtidskunst. Han har hatt utstillinger verden over, og de abstrakte bildene hans omsettes for store beløp.

Et fall i loftstrappen i sitt eget hus for halvannet år siden satte imidlertid en stopper for malingen.

- Jeg røk ned trappen med hodet først. Det var ikke lurt, forteller han.

Husker ikke Selve fallet husker han ikke, men den danske kunstneren ble i all hast kjørt til sykehus. Der ble det påvist en hjerneskade som gjør at han har nå helt har mistet evnen til å se farger og orientere seg på lerretet.

- Jeg er ikke blind, det er ikke noe galt med øynene mine. Det er computeren min det er noe galt med, forteller han.

- Jeg har flere gode bilder inne i hodet. Jeg kan se dem, men jeg kan ikke utføre dem. Det er svært smertefullt, sier Kirkeby.

Sjokk i London Alt i 2009, flere år før fallet i trappen, merket Kirkeby at noe var galt. Da hadde han hatt hjerneblødning og blodpropp, men var i ferd med å komme til hektene igjen.

Sjokket kom da han sammen med sin kone ankom en utstilling med egne bilder på det prestisjetunge galleriet Tate Modern i London. Da han kom inn i utstillingssalen gjenkjente han ikke et eneste bilde.

- Hva slags bilder er dette, utbrøt Kirkeby, som i ettertid beskriver følelsen som rystende.

Gjenkjenner ikke ansikter I dag kan han verken gjenkjenne ansiktet til sin kone eller til barna sine, men nekter likevel å gi helt opp som kunstner.

Selv om det er slutt på de store og abstrakte maleriene, håper 79-åringen å kunne fortsette med trykk i mindre formater og i svart hvitt.

(NTB)