Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmarks regjering sliter

Statsminister Helle Thorning-Schmidt presses av både egne regjeringsfeller og partiene utenfor.

SLITER:  Statsminister Helle Thoring-Schmidt-  Foto: SCANPIX/AP Photo/Thierry Charlier
SLITER: Statsminister Helle Thoring-Schmidt- Foto: SCANPIX/AP Photo/Thierry Charlier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

København (NTB): Thorning-Schmidt trenger sårt en sak som kan bringe henne på offensiven. Men knappe to uker før regjeringen legger fram sitt forslag til neste års statsbudsjett, er det ingenting som tyder på at høsten vil bli lett.

De to borgerlige partiene Venstre og De konservative har gjort det klart at de ikke vil nøle med å felle regjeringen hvis ikke Thorning-Schmidt og hennes trepartiregjering, med Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og liberale Radikale Venstre, greier å skaffe seg flertall for statsbudsjettet.

Ytterst på venstresiden
Regjeringen kan heller ikke ta for gitt at den får støtte fra Enhedslisten, ytterst på venstresiden, som sørget for å gi regjeringen parlamentarisk flertall etter valget. Forliket om skattereformen som regjeringen inngikk med høyresiden tidligere i sommer, fikk Enhedslistens leder Johanne Schmidt-Nielsen til å utbasunere at partiet ikke lenger er støtteparti for regjeringen, men i opposisjon.

Muligens vil Thorning-Schmidt og hennes regjeringskolleger bli nødt til å søke støtte fra ulike partier fra sak til sak for å få vedtatt budsjettet, ifølge lektor og statsviter Lars Bille ved Universitetet i København.

- Jeg tror nok det skal lande, sier Bille til NTB.

Han tør imidlertid ikke spå om regjeringen vil sitte i de fire årene den er valgt for.

- Men jeg tror den overlever i ett år til i hvert fall, konstaterer han nøkternt. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media