Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmarks regjering vil forby tildekking av ansikt

Danmarks regjering har nå sendt det såkalte «burkaforbudet» ut på høring. Det blir forbudt å dekke til ansiktet, men gjøres unntak for vinterklær og halloween.

<b>TIL HØRING: </b>Forbudet skal ramme burka, nikab (bildet) og finlandshette. Foto: NTB Scanpix
TIL HØRING: Forbudet skal ramme burka, nikab (bildet) og finlandshette. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forbudet skal ramme folk som går med burka, nikab eller finlandshette. Ifølge grunnloven kan man ikke innføre et forbud kun mot burkaer, sier justisminister Søren Pape Poulsen.

Forslaget ble tirsdag sendt ut på høring.

Støttet av Venstre

Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre gikk i oktober ut med støtte til forslaget, som ble fremmet av høyrepopulistiske Dansk Folkeparti. Et stort flertall i Folketinget vil stemme for lovforslaget som på folkemunne er døpt burkaforbudet, meldte danske medier i oktober.

Enkelte unntak fra forbudet vil likevel bli gjort, understreket Mette Abildgaard i de Konservative.

- Det skal fortsatt være rom for julenisser, jeg tør ikke gjøre meg til en av de politikerne som også vil avskaffe ham, sa hun.

Noen unntak

Og unntak blir det. Høringsforslaget slår fast at det skal være lov å dekke til ansiktet eksempelvis ved å bruke vinterklær når det er kaldt. Kostymer og masker i forbindelse med halloween og fastelavn, og tildekking av ansiktet som følge av arbeidsmessige årsaker, er også på unntakslisten.

- Det kan eksempelvis være ved bruk av beskyttelsesutstyr, eller hvis man arbeider som butikkmaskot og i den forbindelse skal ha på seg et kostyme som dekker ansiktet, heter det i lovforslaget.

Det skal koste 1000 kroner å forbryte seg mot loven. Gjengangere må regne med bøter på opptil 10 000 kroner.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!