Danmarks regjering vil rive boligblokker for å få danske verdier til å blomstre

I dag legger de fram sin «gettoplan».

«DANMARKS STØRSTE GETTO»: Abdi Takal Mumin (f.v.), Ahmed Wewe og Mahamud Abdullahi Hassan i den somaliske klubben i Vollsmose diskuterer danske politikeres påstand om at «danske verdier» ikke har fotfeste i gettoene. 
Foto: Kristin Norli / Scanpix
«DANMARKS STØRSTE GETTO»: Abdi Takal Mumin (f.v.), Ahmed Wewe og Mahamud Abdullahi Hassan i den somaliske klubben i Vollsmose diskuterer danske politikeres påstand om at «danske verdier» ikke har fotfeste i gettoene. Foto: Kristin Norli / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den danske regjeringen vil rive boligblokker for å få danske verdier til å blomstre i landets innvandrergettoer.

- Vær så god. Du er sikkert sulten.

Hun rekker fram en anjera, en somalisk pannekake rullet sammen og pakket inn i papir og folie. Ayan Muumin (35) er ikke bare mor til sine åtte barn.

- Gjennom prosjektet bydelsmødrene forsøker vi å nå ut til de nye familiene. Ikke alle sier ja, men vi går og banker på. Så snakker vi om det de trenger å vite for å bli en del av Vollsmose, forteller Muumin.

Hun har vært på beina siden før daggry, og nå er sola i ferd med å gå ned over det som omtales som «Danmarks største getto». Mellom mursteinsrekkehus, lekeplasser, boligblokker og gressplener løper barna rundt.

Gettoplan Den danske regjeringen la tirsdag fram en gettoplan. NTB besøker Vollsmose noen dager i forveien, men innbyggerne vet allerede at deres bydel står høyt på lista over steder der boligblokkene skal rives. Bydelen scorer høyt på alle «gettoindikatorene». Blant de 10.000 innbyggerne i bydelen nær 5 kilometer nordøst for Odense er 373 dømt etter straffeloven. 68 prosent er innvandrere, og over 40 prosent er utenfor utdanning og arbeidsmarked, ifølge regjeringens tall.

I høst er minst to biler blitt satt fyr på. Ungdommene i Vollsmose sier det er sammenstøt mellom MC-gjenger, såkalte rockere, og lokale bråkmakere. En lokal dagligvarehandler mener det handler om narkotika.

«Vollsmose brenner» Politiet beskyldes for å ta rockernes parti. Ungdommene skal ha kastet stein på politiet. Dette skaper overskrifter som «Vollsmose brenner».

Ayan Muumin er urolig. For henne er «gettoen» med gressplenene og mursteinshusene et hjem på slutten av en lang reise. Hun skulle gjerne spurt politikerne i kommunen hva de tenker. Hvorfor de ikke setter i gang noen aktiviteter som fanger opp problemungdommer.

- Mine barn vet forskjell på rett og galt, sier hun.

Brennemerke - Man skal jo ha fisken på disken før man kan begynne å skjære i den. Kan de ikke gi oss litt tid? Integrasjon tar tid, sier Karsten Fogde oppgitt. Han leder kommunens helhetsplan, hvor målet er å gjøre Vollsmose til en velfungerende bydel. Gettoplanene har ført til flere spørsmål fra innbyggerne.

HULL I DANMARKS-KARTET: At alle parabolantennene rettes bort fra danske nyhetssendinger og ut mot fjernere trakter, er en av grunnene til at gettoene ikke egentlig er en del av det danske samfunnet, ifølge Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. 
Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
HULL I DANMARKS-KARTET: At alle parabolantennene rettes bort fra danske nyhetssendinger og ut mot fjernere trakter, er en av grunnene til at gettoene ikke egentlig er en del av det danske samfunnet, ifølge Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer

- Mange blir redde. Noen føler seg syke.

Fogde mener det er håpløst at politikerne bruker de begrepene de gjør. Alt snakket om grupper og gettoer river ned alt de har fått til.

- Det er jo ikke fordi man er innvandrer, somalier eller muslim at det er problemer her. Brennemerket presses stadig lengre inn, sier han.

Parallellsamfunn Hvorfor sosiale problemer har blitt så konsentrert, skyldes i stor grad en lite gjennomtenkt sosial- og boligpolitikk på 1980- og 1990-tallet. Det ble bygget hele boligfelt bestående av allmennyttige boliger som kommunene disponerte. Der det var tomt ble det sendt folk, forteller Fogde.

Denne høsten har mange brukt ordet parallellsamfunn. I den somaliske herreforeningen - klubben - blir de ikke enige om hva det egentlig betyr.

- Jeg ser på nyheter, jeg ser på film, jeg forsøker å forstå, sette meg inn i det danske. Det er ikke på grunn av vår kultur vi har problemer. Det er jo den enkelte som tar beslutninger, sier Ahmed Wewe.

Danske verdier Statsminister Lars Løkke Rasmussen snakker om hull i danmarkskartet, steder hvor de danske verdiene ikke lenger er bærende. Opposisjonen bifaller, og partier fra hele det politiske spekteret overbyr hverandres hardtslående strategier. Mer politi, mer tvang, portforbud og riving av boligblokker for å gjøre plass til mer ressurssterke familier.

Mustafa Ahmed Shifou (41) tror planene vil mislykkes.

- Jeg tror ikke slike familier vil flytte hit. Vollsmose har for dårlig rykte. Mange av familiene her har svært lite penger. Og det finnes noen som lager trøbbel.

Til nå har kommunenes innsats handlet mye om å gjøre omgivelsene penere, sier Shifou.

- Men det hjelper ikke oss. Å hjelpe vil bety å finne jobber til de mange ledige, mener han.

- Selv kan vi lære språket bedre, forsøke å finne jobb. Men det er vanskelig, de velger nesten alltid den danske søkeren, uansett.
(NTB)