Danmarks statsminister angrepet av aktivist

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og landets utenriksminister ble i ettermiddag angrepet og tilgriset med rødmaling av en antikrigs-aktivist. Angrepet viste store brister i sikkerhetsopplegget. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video hos Politiken.

Tre personer fra organisasjonen Globale Rødder klarte å komme seg inn i en parlamentsbygningen der statsministeren oppholdt seg. Fogh Rasmussen var omgitt av et 20-talls fotografer og journalister da han kom ut av et møterom. Plutselig kastet en av aksjonistene seg fram og sprøytet ministeren med rødmaling fra en flaske.

Også Danmarks utenriksminister, Per Stig Møller, som sto rett ved siden av ble tilgriset med maling.

- Du har blod på hendene ropte aktivisten, som raskt ble lagt i gulvet av sikkerhetsvakter.

Men selv om dette skjedde raskt, viser dagens angrep at sikkerheten var alt for dårlig. Allerede i kveld har ledelsen ved Folketinget i Danmark varslet at de vil stramme inn på hvem som får tilgang til parlamentsbygningen.

Etter angrepet tok statsministeren bena fatt. Han gikk hurtig og tydelig rasende gjennom flere korridorer i parlamentsbygningen. Malingen rant ned fra håret hans og skuldrene hans. Rundt han løp fotografer som forsøkte å forevige den tilgrisede ministeren.

Ministerne var på vei til et pressemøte for å informere om hva slags holdning Danmarks skal ha til krisa i Irak. På et møte i utenrikskomiteen i dag besluttet den danske regjeringen å støtte USAs angrepsplaner og danskene har sagt seg villige til å stille ressurser til rådighet for USA.

Den unge aktivisten som kastet malingsflasken er i dag siktet for brudd på straffeloven om vold mot en offentlig tjenestemann. Han kan vente seg en saftig bot eller ubetinget fengselsstraff. Se video hos Politiken.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og utenriksminister Per Stig Møller ble utsatt for et fargeattentat på vei ut fra det danske folketings utenrikskomites møte i eftermiddag.
Folketingets sikkerhetspersonell tok hånd om attentatmannen.