Danmarks statsminister slaktes av u-landene etter klimalekkasje

- Har sviktet sitt ansvar som nøytral vert, mener G77.

FORBANNET: G77-landenes leder, Lumumba Stanislaus Di-Aping, er sterkt kritisk til det danske utkastet til klimaavtale. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORBANNET: G77-landenes leder, Lumumba Stanislaus Di-Aping, er sterkt kritisk til det danske utkastet til klimaavtale. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har sviktet sitt ansvar som nøytral vert under klimakonferansen i København, mener u-landene.

- Statsministeren deres har valgt å beskytte de rike land. Det er ikke riktig, sier formannen i G77-gruppen som representerer 134 utviklingsland, Lumumba Stanislaus Di-Aping til politiken.dk.

Han viser til et dansk utkast til klimaavtale, som den britiske avisen The Guardian trykket tirsdag.

Utkastet tar til orde for at også utviklingslandene må påta seg bindende forpliktelser om utslippskutt, noe dagens Kyoto-avtale ikke pålegger dem.

Danskene foreslår videre at Verdensbanken og ikke FN skal kontrollere strømmen av penger fra rike til fattige land. Utviklingslandene vil dermed bare få klimastøtte dersom de forplikter seg til en rekke klimamål.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skader med sitt avtaleutkast Danmarks ry i Afrika, mener Lumumba Stanislaus Di-Aping, som kaller det danske forslaget ubalansert.

- Det er svært problematisk at det pågår en prosess ved siden av den offisielle prosessen som ledes av FN, mener G77-formannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer