Danmarks statsminister vil sikre grensa til Sverige

Statsminister Mette Frederiksen har allerede vært i kontakt med den svenske statsministeren om å sikre grensa, etter at to svensker er siktet for København-eksplosjonen i forrige uke.

<strong>SIKRER:</strong> Statsminister Mette Frederiksen etter eksplosjonen i forrige uke.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix
SIKRER: Statsminister Mette Frederiksen etter eksplosjonen i forrige uke. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter bomba foran inngangen til den danske Skatteetaten tirsdag 6. august, er de to mistenkte svenskene nå siktet.

Det rapporterer blant andre Politiken.

Den ene, en 22 år gammel mann, er pågrepet. Den andre mannen (23) er internasjonalt etterlyst.

Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen at overvåkningsbilder var sentrale i å identifisere de siktede, og at regjeringen vil se på hva mer som kan gjøres for å sikre grensa til Sverige.

Hun fortalte samtidig at hun allerede har vært i kontakt med Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

- Vi må ikke vende siden i avisa når det er en ny eksplosjon i Danmark. Dette skal ikke være alminnelige hendelser. Det er ikke et slikt Danmark vi vil ha, sa Frederiksen.

<strong>INDUSTRIBOMBE:</strong> Slik så det ut dagen etter at bomben, basert på industrielt sprengstoff, gikk av utenfor Skattestyrelsen i København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix
INDUSTRIBOMBE: Slik så det ut dagen etter at bomben, basert på industrielt sprengstoff, gikk av utenfor Skattestyrelsen i København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB Scanpix Vis mer

Frederiksen kommenterte ikke på hvilken måte de ville sikre grensa, men hun ønsker ikke at grensekontrollen hindrer vanlig transport.

- Et angrep på vårt samfunn

Frederiksen og justisminister Nick Hækkerup sa at regjeringen nå mente at politiet måtte få flere verktøy og ressurser.

- Det er mer enn nok med eksplosjonene vi allerede har hatt. Linjen har flyttet seg de siste åra - «å ja, nå er det en ny eksplosjon eller en ny skyting igjen». Derfor er det på tide å gi politiet flere verktøy og midler til å stoppe slik kriminalitet, sa statsministeren.

Justisminister Nick Hækkerup fulgte opp med å si at regjeringen vil komme med forslag til å forsterke politiets muligheter. Det ble pekt på tre tiltak for å forhindre flere hendelser: videoovervåkning, grensekontroll og flere ressurser til politiet.

- Økt videoovervåkning er helt essensielt i politiets arbeid, sa Hækkerup.

De første overvåkningsbildene etter eksplosjonen var kornete, og dette er noe av årsaken til at den danske regjeringen ønsker å oppgradere kameraovervåkningen. Det gikk også av en ny bombe i København fire dager etter Skatteetaten-eksplosjonen.

EKSPLOSJON: Politiet etterlyser mann etter eksplosjon på en lokal politistasjon i Nørrebro. Video: BT Vis mer

Overvåkningsbilder viktige

Den danske regjeringen skal i utgangspunktet være positiv til politiet hvis de ønsker flere verktøy, selv om det også er en politisk avveining å gi dem flere ressurser, uttalte Frederiksen.

Hun fortsatte med at organisert kriminalitet måtte utfordres, og derfor kan strengere straffer etter eksplosjonene bli nødvendig.

- Dere vil ha økt overvåkning, men kinesiske tilstander? Politiet har to siktede allerede - er ikke det et bevis på at politiet har nok verktøy, spurte en journalist fra Ekstra Bladet under pressekonferansen.

- Politiet har pekt på begrensninger i sitt arbeid i denne situasjonen, svarte Frederiksen.

Det er uklart hvilket motiv mennene skal ha hatt for eksplosjonen i København. Mor til den pågrepne 22-åringen har uttalt til Ekstra Bladet at han er «for dum til å lage ei bombe».

Politiet ser ennå ikke noen sammenheng mellom de to eksplosjonene i København forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer