- GRUSOMT: Terje Bratland (38), som arrangerte rosemarsj etter 22. juli, danner nå borgervernallianse etter voldtektsbølgen som herjer Oslo. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
- GRUSOMT: Terje Bratland (38), som arrangerte rosemarsj etter 22. juli, danner nå borgervernallianse etter voldtektsbølgen som herjer Oslo. Foto: Erik Hattrem / DagbladetVis mer

Danner borgervern mot voldtektsforbrytere

Mannen bak 22. juli-rosemarsjen, Terje Bratland (38).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Han mottok drapstrusler etter 22. juli-rosemarsjen. Likevel gjør Bratland seg klar til en ny massemobilisering i Oslos gater. Nå har 38-åringen startet det han kaller Borgervern-alliansen, der frivillige skal være synlige i Oslos gater i helgene.

«Fra sentrum og til de nærliggende bydelene kan vi følge jenter hjem til døren. Det samme gjøres fra buss-, trikk- og T-baneholdeplasser,» skriver Bratland på alliansens Facebook-side.

Patruljene vil være iført gule vester med «Borgervern-alliansen» påført, ifølge infosiden.

Skremt - Hvorfor gjør du dette?

- Fordi jeg blir skremt av alle voldtektene, og hvor lett det skal være for folk å voldta. På fredag var det fakkeltog om dette. Ingen som trodde det skulle bli ny voldtekt etter fakkeltoget — men så har vi flere voldtekter på ei helg, sier Terje Bratland til Dagbladet.

- Folk er redde for å gå på gata etter mørkets frambrudd. Jeg har også ei venninne som er blitt voldtatt, og jeg vet hva dette gjør med mennesker. Det er helt grusomt å tenke på hva de stakkars jentene og familiene deres går igjennom.

Bratland ble kjent da han arrangerte en stor rosemarsj i Oslo etter 22. juli. Han mottok seinere drapstrusler på Facebook for sitt engasjement.

Vil gripe inn - Når vil dere være operative?

- Så fort som mulig. Jeg har allerede fått flere henvendelser fra folk som vil bidra.

Bratland ønsker et møte med ordfører Fabian Stang og med Oslo-politiet, for å avklare situasjonen i helgene, og sier han har kontaktet politiet for å få til dette.

- Om dere observerer overgrep, vil dere gripe inn?  

- Skulle det skje noe, vil vi gripe inn hvis det ikke er politi i nærheten, og stoppe hendelsen som er i gang. Vi kan ikke stå og se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt. Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen, og bruke midler ut ifra hvordan situasjonen eskalerer. Jeg anbefaler ingen til å gripe inn om det er farlig situasjon, men heller å kontakte politiet på nødtelefonen og bruke sunn fornuft.