Danner jernring

Terrorpoliti dominerer Wall Street etter søndagens terroralarm. De fleste kom likevel på jobb som vanlig i går. De ansatte lar seg ikke skremme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  De skal ikke få vinne. Dersom vi lar finansverdenen stanse på grunn av terrorfrykt, da har de vunnet, sier James Ruggieri i meklerfirmaet Labranche til Dagbladet.

Han er en av dem som blir stoppet og sjekket før han slipper inn til jobben sin i børsen i New York.

-  Vi er vant til dette nå, til og med lunsjpakkene våre blir sjekket, forteller han.

Ruggieri og hans kolleger på børsgolvet kom på jobb som vanlig, knapt et halvt døgn etter at myndighetene hadde advart mot terrorangrep med bilbomber på finansbygninger i New York, Washington DC og Newark.

Det er første gang etter 11.september en terroralarm blir sendt ut for bestemte bygninger.

Tas alvorlig

Hele området rundt børsen og finansinstitusjonene på nedre Manhattan bærer preg av at advarslene tas svært alvorlig. De fleste gater er sperret av, noen av dem med barrikader og terrorpoliti med maskinpistoler er postert på fortauene.

I morgentimene i går besøkte både New Yorks ordfører Michael Bloomberg og senator Chuck Sumers børsen på Wall Street. Bloomberg har sagt at byen ikke vil spare på noen virkemidler for å hindre nye terrorangrep.

Litt nervøs

Selv om ansatte møtte opp på jobb og ikke lot seg skremme, er stemningen anspent.

-  Ja, jeg er litt nervøs. Det er ikke til å komme fra, sier Abby Moralls som jobber i et kommunikasjonsfirma på Wall Street.

-  Det er ubehagelig å jobbe midt i et definert terrormål. Jeg har tenkt å ta fri i den uka republikanerne skal ha landsmøte i New York, sier hun.

Detaljert plan

Arrangementet finner sted i månedsskiftet august/september og har lenge vært et fryktet terrormål. Ifølge amerikanske myndigheter har den siste alarmen for finansinstitusjonene ingen sammenheng med dette møtet.

Ifølge The Daily News er det arrestasjonen av to al-Qaida-mistenkte i Pakistan som ligger bak den ferske alarmen. I deres notater og telefoner ble det funnet detaljerte beskrivelser av amerikanske terrormål.

-  Viktigste rådgiver

USAs president George W. Bush uttalte i går at han ville opprette en egen stilling som nasjonal etterretningssjef.

-  Den nasjonale etterretningssjefen vil være presidentens viktigste rådgiver i etterretningsspørsmål, opplyste Bush.

ANSPENT PÅ WALL STREET: Amerikansk politi dannet en jernring rundt børsen i New York i går, etter at amerikansk etterretning har kommet over konkrete terrorplaner.