Danner kriseregjering

President Yassir Arafat utnevnte i går Ahmed Korei til statsminister for en kriseregjering. Det er hans svar på blodbadet i Haifa og Israels angrep på Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Kriseregjeringen skal foreløpig bare virke i en måned. Det er trolig et trekk fra de palestinske lederne for å prøve å avskjære et anslag mot Arafat. Israels regjering har vedtatt å «fjerne» ham, ved utvisning eller drap. USA vil ikke godta dette.

En tydelig skjelven og svekket Arafat fordømte kamikaze-angrepet i Haifa lørdag, som har satt ham under et enormt press.

Arafat har hatt feber og forkjølelse de siste dagene og virket bleikere, svakere og tynnere enn før i går.

Unntakstilstand

Etter blodbadet i Haifa og med fare for voldsom hevn fra Israel, utnevnte han Ahmed Korei, kjent som Abu Ala, ved dekret. Det innebærer at han allerede er regjeringssjef uten langtekkelige forhandlinger. For å kunne gjøre det, måtte Arafat samtidig innføre unntakstilstand i de palestinske områdene. Parlamentet vil sammenkalles til møte onsdag for å godkjenne utnevnelsen.

Avskyelig blodbad

Abu Ala fikk oppdraget med å danne regjering for en måned siden, men har ikke klart å bli enig med Arafat om sammensetningen. Han ønsket en fåtallig kriseregjering. Det har Arafat sagt nei til, inntil i går. - Abu Ala ville ha en liten regjering for å ta raskere avgjørelser - og få satt dem ut i livet. Arafat har forsøkt å stoppe dette fordi det er så mange Fatah- og PLO-folk som har krevd sin plass ved regjeringsbordet, sier en palestiner som står Abu Ala nær.

Nå får statsminister Korei sin vilje og ikke flere enn åtte statsråder. I telefonsamtaler med europeiske og amerikanske diplomater forklarte han at hans regjering er palestinernes første svar på de ytterliggående islamistene. Han kalte blodbadet i Haifa for «avskyelig», og sa at den slags angrep mot uskyldige «bare skader palestinernes rettferdige kamp».

Hamas lover hevn

Abu Ala erklærer at palestinske myndigheter vil iverksette flere tiltak for å forbedre sikkerhetssituasjonen. Han karakteriserer situasjonen nå for «ulevelig», og har ingen enkel oppgave foran seg: Den ytterliggående gruppa Hamas truer med hevn etter Israels luftangrep i Syria i går.

«Vårt svar på denne alvorlige opptrappingen vil være avskrekkende, og vil skje snart dypt inne i den kriminelle sionistiske entiteten», heter det i en uttalelse som ble sendt til Reuters nyhetsbyrå fra den væpnede greina i Hamas.

Hamas nekter å bruke navnet Israel og omtaler landet som en «kriminell entitet». I uttalelsen omtales sjølmordsangrepet i Haifa lørdag, der 20 personer ble drept, som et «martyrangrep».

Israels luftangrep i Syria bekymrer FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, som frykter forverring av de voldelige konfliktene i regionen.

- Jeg ser svært alvorlig på situasjonen. Angrepet utvider de allerede kompliserte konfliktene i regionen, sier han.

FN sendte Israel en skarp protest mot angrepet i går. Men Israel bryr seg vanligvis ikke om protester verken fra FN eller Europa, så lenge USA ikke roper for høyt.

Israels angrep er det første i Syria siden 1982, og er et angrep på et annet lands suverene territorium. Det skaper sinne over hele Midtøsten, og førte til hastig sammenkalling av FNs sikkerhetsråd i går.

Truslene hagler

Luftangrepet i Syria ble gjennomført 12 timer etter at 20 personer ble drept i et sjølmordsangrep i Haifa lørdag. Israel bombet det de kaller en treningsleir for den palestinske gruppa Islamsk jihad og Hamas i Syria. Islamsk jihad benekter at de har «kjempende» medlemmer i Syria.

- Hvis Syria fortsetter å være delaktig i forbrytelsene til terrororganisasjoner som forbereder antiisraelske angrep, kan Israel komme til å gå til nye angrep, sier en talsmann.

Truslene skaper bølger over hele Midtøsten: Konfliktene i Afghanistan og Irak synes verre og verre, så også blodbadet mellom Israel og palestinerne. Luftangrepet i går vil bare helle bensin på bålet. Eksperter frykter en radikal forverring av krisene i Midtøsten.

Man frykter nå at Israel vil utvide sine angrep. Ikke bare mot Syria, men også mot Iran, som stadig oftere blir tatt med i uttalelsene til israelske talsmenn.

SORG: Kristne palestinere bærer kistene til Osama Najar og Mutanis Kerkabi, kokk og sikkerhetsvakt ved Maxim. Begge ble drept i angrepet lørdag.
UNNTAKSTILSTAND: En sliten president Yassir Arafat utnevnte en alvorstynget Ahmed Korei til statsminister ved dekret i går.