Danner nytt forum for CO2-håndtering

Inviterte Frederic Hauge på direkten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åslaug Haga holder pressekonferanse nå etter alt oppstyret rundt CO2-deponering på Mongstad.

- La det være klart: Regjeringens mål om fullskala rensing på Mongstad i 2014 står fast. Små avvik knytta til testsenteret er ikke avgjørende for Mongstad-prosjektet. Regjeringa har høye ambisjoner om å ligge i front internasjonalt når det gjelder CO2-håndtering, sier olje- og energiministeren på pressekonferansen.

Danner nytt forum

Hun vil nå danne et nytt forum som skal få fortgang i renseprosessen.

- Jeg tar nå initiativ til å etablere et CCS-forum. Et forum for karbon, fangst og lagring. Jeg vil invitere opposisjon, miljøbevegelse, næringsliv og akademia til å delta i forumet, sier Haga.

Deretter inviterer hun Bellona-leder Frederic Hauge på direkten. Han har vært en av de argeste kritikerne etter at Haga måtte melde at testanlegget på Mongstad blir forsinket, og at lagringen av CO2 blir for dyr.

- Vi skal ha første møte i begynnelsen av januar allerede, sier Haga.

Fullskala-rens etter planen

HASTEKONFERANSE: Olje- og energiminister Åslaug Haga har fått ramsalt kritikk etter utsettelsen av testanlegget på Mongstad, som innebærer større CO2-utslipp enn antatt. Foto: SCANPIX
HASTEKONFERANSE: Olje- og energiminister Åslaug Haga har fått ramsalt kritikk etter utsettelsen av testanlegget på Mongstad, som innebærer større CO2-utslipp enn antatt. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun forteller videre at Kårstø går etter planen med fullskala fangst og deponering fra 2011. Og at fullskalarensing av Mongstad skal være på plass etter planen fra 2014 - noe kritikerne har fryktet ikke vil skje.

- Testsenteret skal etableres i 2011. Vi hadde håpet det ville bli 2010, men det blir det ikke, sier Haga.

Som understreker at Staten vil kjøpe kvoter for å bøte på utslippene som kommer uanmeldt på Mongstad etter utsettelsen av testanlegget.

Haga forklarer også at årsaken til at den planlagte CO2-deponeringen ikke blir noe av i første omgang, er pengene.

- I utgangspunktet var prisen på transport av CO2 fra Mongstad til Snøhvit på rundt 1,8 milliarder kroner. Nå viser det seg at prisen blir opp mot 3 milliarder kroner, sier Haga.

- Vi bruker enorme summer

Hun forklarer videre at Regjeringen saster stort på Kårstø og Mongstad, og bruker enorme summer.

- Kårstø vil koste rundt 10 milliarder kroner, Mongstad vil sannsynligvis bli en god del dyrere. Bare testsenteret vil koste tre milliarder kroner, sier Haga.

Les også: Kristin Halvorsen fikk hemmelige gasskraftråd.