Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danner rødt nettverk i KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt ja til å delta på en egen konferanse i regi av den røde fløyen i partiet. Arrangør er et nytt kristendemokratisk nettverk kalt Drivkraft.

KONFERANSE: KrF-leder Knut Arild Hareide er blant deltakerne på en konferanse i regi av et nytt rødt nettverk i KrF. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KONFERANSE: KrF-leder Knut Arild Hareide er blant deltakerne på en konferanse i regi av et nytt rødt nettverk i KrF. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With er blant initiativtakerne til konferansen som finner sted i Oslo 9. februar. Han sier planleggingen av konferansen startet allerede rett etter det ekstraordinære landsmøtet 2. november, der den blå fløyen vant fram.

SENTRAL: Eks-statssekretær Odd Anders With i Barne- og familiedepartementet.
Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
SENTRAL: Eks-statssekretær Odd Anders With i Barne- og familiedepartementet. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

-Flere nettverk i partiet, som støttet Hareides linje, har gått sammen om denne konferansen. Vi vil ta vare på engasjementet som Hareide skapte med sin landsstyretale, sier With til Dagbladet.

Med nettverk sikter han til ulike grupperinger på den røde fløyen i KrF, også på Facebook, som på ulike måter sluttet opp om Hareides anbefaling til partiet om å samarbeide med Ap og Sp i regjering.

With avviser overfor Dagbladet at dette er et opplegg for partisplittelse.

-Det har vi ingen planer om, sier han.

Sentrum-venstre

Konferansen som skal finne sted på Thon Hotel Opera har fått navnet «Drivkraft for det som betyr noe». Det minner sterkt om tittelen på boka som Knut Arild Hareide ga ut i fjor, nemlig «Det som betyr noe - et KrF for vår tid».

Ved siden av Hareide selv er tidligere Vårt Land-redaktør og KrF-rådgiver Åshild Mathisen blant de inviterte. Hun skal intervjues av journalist Aslak Bonde med utgangspunkt i temaet «Verdifellesskap sentrum-venstre, analyse og realisme».

- Er dette å oppfatte som fraksjonsvirksomhet?

- Nei, dette er et privat initiativ for folk i og utenfor partiet som ønsker å ta engasjementet som Hareide skapte med talen sin. Han traff en nerve i partiet, som vi vil følge og ta videre, sier With.

- Åpne for alle

Tore Christiansen i Nordland KrF og Kristin Walstad i Asker KrF er med With i en arbeidsgruppe som arrangerer konferansen. Da debatten om KrFs retningsvalg pågikk for fullt, etablerte Walstad Facebook-siden «HeiaHareide».

- Gjennom Heia Hareide ble jeg kjent med mange mennesker, både i og utenfor KrF, som ble politisk engasjert. Drivkraft er verken røde, gule eller blå, men åpne for alle som er interessert i sakene som tas opp på konferansen. Nettverket er helt nystartet, og det er vanskelig å si hva Drivkraft skal bli etter konferansen, sier hun.

With tror ikke initiativet fra den røde fløyen vil føre til ytterligere splittelse i KrF, selv om det skjer midt i regjeringsforhandlingene.

- Vi tror faktisk det kan forhindre flere utmeldelser. Det kan være en trøst for mange at det finnes politiske likesinnede både innenfor og utenfor partiet, sier han.

- Men innebærer dette initiativet at dere mener partiet er for smalt i dag?

- Nå er ikke partiet for smalt, men vi frykter jo at det kan skje ting som gjør at partiet blir for smalt.

- Hva er formålet med det nye nettverket?

- I første omgang å sørge for at sakene som Hareide tok opp i talen sin, beholdes på den politiske dagsordenen, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse om saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!