Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dannet viking

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I siste helgs utgave av en av Europas mest anerkjente aviser, Le Monde, blir våre forfedre viet overraskende positiv oppmerksomhet. Det gjelder først og fremst Olav Trygvasson, som inngår i avisas omfattende serie om 12 helter fra forrige årtusen. Kong Olav, som hos oss er best kjent for å kunne gå på årene når mennene hans rodde, blir framstilt som representant for et folk som var blant samtidas fremste kulturbærere. Vikingene var handelsfolk og sjøfolk som bidro til å drive Europa framover, heter det i reportasjen som er laget av en av Le Mondes «gullpenner».
  • Det foregår en omfattende historierevisjonisme som gradvis endrer synet på vikingene. Forestillingen om vikingene som blodige krigere ble skapt av 1800-tallets historikere for å bygge opp under den norske identiteten. Nå kan vi plassere vikingene som latterlige tegneseriefigurer av typen Hårek. For norrønafolket brakte ikke bare kraft, men kultur og handel til andre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media