Dans på torner

Vi vet at Jack Kennedy var notorisk utro. Nå får vi vite hvordan Jackie taklet det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JACKIE KENNEDY

var amerikansk presidentfrue i 1036 dager, tre snaue år som hun etter ektemannens død skulle beskrive som «et kort skinnende øyeblikk».

Bare ei uke etter at Jack ble skutt og drept i Dallas hadde Jackie fått skribenten Theodore H. White opp til landstedet Hyannis Port på Cape Cod utenfor Massachusetts' kyst. Det skulle skrives et essay for magasinet Life, og enken ville ha full regi - også her.

SELV JACKIE

kunne jo ikke forestille seg at absolutt alt som handlet om hennes ektemanns privatliv og innsats som politiker skulle skrives om og analyseres inngående de neste fire tiåra, minst. En enkelt artikkel i Life ville på ingen måte være det eneste bidraget til udødeliggjøring av USAs 35. president.

Nå har en av USAs bestselgerforfattere, Sally Bedell Smith, kommet med et nytt bidrag i rekken av Kennedy-litteratur. I boka «Grace and Power: The Private World of the Kennedy White House» får vi kjennskap til - som boktittelen antyder - det indre liv i Det hvite hus mens Kennedyene regjerte.

INGEN FØRSTEDAME

hadde tatt verden med slik storm som unge Jacqueline. Seinere er det vel heller ingen som har utstrålt mer eleganse og teft for samtidas mote som fru Kennedy gjorde.

Hennes klesdesigner og rådgiver under førstedametida, Oleg Cassini, forteller i boka at Jackie ville skape et slags Versailles i Amerika. Bakgrunnen var at presidentfruen hadde studert og funnet at mange smarte kvinner hadde influert hoffene i Europa opp gjennom historien. Slik som for eksempel Madame de Maintenon som giftet seg med solkongen Ludvig XIV.

LIVET I DET

hvite hus organiserte hun i henhold til det som interesserte henne, det betyr selvsagt også at Jackie var en førstedame med sans for å delegere kjedelig papirarbeid og rutineoppgaver.

Hun vegret seg ifølge boka ikke for å slå en hvit løgn for å slippe unna kjedelige møter og få et slag tennis med en inspirerende makker.

Kennedyene visste selvsagt å arrangere fester. Og familien var ikke bare moderne i klesveien - de underholdt sine gjester med kunstneriske innslag, og serverte eksotiske drinker som cuba libre. Folk drakk mye fordi de synes det hele var svært spennende. Dessuten ble det servert middager der menyen var på fransk for første gang i Det hvite hus.

President Kennedys mange elskerinner var på ingen måte ukjente for Jackie. Hun hadde venner, og stab i presidentboligen hun brukte som samtalepartnere også når det gjaldt ektemannens utroskap. Forholdet til Marilyn Monroe skal ha vært det som plaget henne mest. Offentlig sto hun likevel lojalt ved Jacks side. På et tidspunkt rådførte Jackie seg med sin venn doktor Frank Finnerty om hvordan hun skulle forholde seg til ektemannens sidesprang. Hun avslørte at sexlivet med Jack ikke var særlig spennende. Han sovnet stort sett ganske kjapt. Finnerty ble overrasket over presidentfruens ærlighet, og ga henne noen råd på veien. Skal man tro historien, førte dette til at Jackie ikke bekymret seg særlig mer for at hun var årsaken til det dårlige sexlivet med Jack.

Forholdet mellom de to var likevel sterkt. Da Jack ble skutt, var paret fremdeles i sorg over tapet av barn nummer fire, Patrick, som døde to dager gammel i august 1963.