Danse-forbud i kirka

De eldre på Grim i Kristiansand får ikke lov til å danse ringdans i kirke-kjelleren. Menighetsrådet frykter at dansen kan utarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Fædrelandsvennen som i dag melder om danse-frykten i Kristiansand.

Ingen dans på roser

Ildsjelen Nils Henrik Smith-Øvland på Grim i Kristiansand ville gi de eldre i området et aktivitetstilbud. Han foreslo seniordans, i form av ringdans. Dansen er svært populær blant eldre og er bygd på folkedans.

Kirkekjelleren på Grim ble utsett som åsted. Men dengang ei: Menighetsrådet i Grim kirke syntes forslaget var dårlig takt og tone og satte (danse)foten ned.

Menighetsrådsleder Johan Skoge begrunner avslaget overfor Fædrelandsvennen med at kirken er viglset til kirkelig bruk.

- Da må jeg rette meg etter det, sier han.

Skoge frykter at dansen kan virke støtende på noen.

- Og en av dem det kan virke støtende på, er meg selv, sier han til lokalavisa.

Fikk gå rundt juletreet

Skoge innrømmer at han i sin ungdom var en ivrig danser. Han sluttet imidlertid med dansen da han ble personlig kristen.

- Det er ikke galt med selve dansen, men det kan fort utarte når folk snakker sammen, utdyper han.

På spørsmål om hvordan dansen kan utarte, svarer Skoge:

- Har ikke peiling.

Overfor Dagbladet.no utdyper han:

- Med «utarte» mener jeg det som følger med dansen, det er ting som absolutt ikke skulle forekomme i en kirke. Selve dansen er ikke synd.

Ringdansen innebærer blant annet at de eldre må ta hverandre i hendene. Diakon Kari Haugen sammenligner med gang rundt juletreet.

- Vi tok hverandre i hendene på samme måte da vi gikk rundt juletreet med de eldre, sier hun.

Gangen rundt juletreet ble godkjent av menighetsrådet.

Smith-Øvland som ønsker å arrangere danse-moroa, er selv prestesønn. Han tror at avslaget bunner i tidligere tiders oppfatning av dans. Dans ble forbundet med fyll, spetakkel og slåsskamp. Prestesønnen ser likevel ingen vanskeligheter med å by opp de eldre til ringdans i kirke-kjelleren. Han påpeker at det er umulig å finne noe annet sted å danse. Alternativet for de eldre at derfor å bli sittende hjemme.

- I hjemmene er det så mye rart, men det snakker man ikke om, for det foregår bak hjemmets fire vegger, understreker han.