FIKK DELVIS MEDHOLD: Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim fikk danseinstruktøren dømt for to av de fem voldtektene han var tiltalt for. Foto: KJELL LANGMYREN / ROMSDALS BUDSTIKKE
FIKK DELVIS MEDHOLD: Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim fikk danseinstruktøren dømt for to av de fem voldtektene han var tiltalt for. Foto: KJELL LANGMYREN / ROMSDALS BUDSTIKKEVis mer

Danseinstruktør (38) voldtektsdømt på ny

Forgrep seg på 15-åring under jobbintervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 38-årig tidligere danseinstruktør og næringsdrivende er i Frostating lagmannsrett dømt for å ha voldtatt to unge jenter fra Molde-området. Mannen er imidlertid frikjent for å ha voldtatt ei tredje jente tre ganger - i tingretten ble han dømt for overgrep også mot henne.

- Dette er en vanskelig sak, der tvilen har kommet tiltalte til gode - en klassisk dom i en voldtektssak, sier de fornærmedes bistandsadvokat Mette Loe til Dagbladet.

Må trolig betale I tillegg til fengselsstraffen må han betale 175 000 kroner i oppreisning til hver av de to fornærmede han er dømt for å ha voldtatt. Retten bemerker imidlertid at det er «klar sannsynlighetsovervekt» for at 38-åringen vil måtte betale også den tredje kvinnen i en sivil sak, der beviskravet er svakere enn i en straffeprosess.

Mens danseinstruktøren i tingretten ble dømt til åtte års fengsel, kom lagmannsretten til at sju års fengsel var en passende straff - i tråd med aktor Ingvild Thorn Nordheims påstand.

- Dette er en alvorlig sak. Her snakker vi om en voksen mann som har utyttet et tillitsforhold til betydelig yngre jenter, sa Nordheim til Dagbladet foran tingrettssaken i vår.

Saken ble rullet opp i fjor vinter, etter at ei da 15-årig jente gikk til politiet og fortalte at familiefaren hadde voldtatt henne under et jobbintervju, og i tillegg filmet overgrepet. Etter at saken ble kjent, fikk politiet kjennskap til de to andre fornærmede - de var henholdsvis 14 og 16 år da de anmeldte overgrepene fant sted, og er nå i begynnelsen av 20-åra.

Innrømmet samleie 38-åringen innrømmet å ha hatt samleie under «jobbintervjuet» med 15-åringen, men hevdet det var frivillig. Han benektet å ha hatt seksuell kontakt med de to andre.

Retten legger vekt på den store aldersforskjellen, og at mannen utnyttet sin status som populær fritidsleder til å begå voldtektene, begge mot barn under 16 år. Han forsøkte også å true de to jentene til å holde tett om overgrepene, med henvisning til at ingen ville tro dem, og at ryktet deres ville bli ødelagt.

Videre finner retten det straffeskjerpende at de to fornærmede var i en sårbar alder da voldtektene fant sted, og at de har fått psykiske plager i ettertid.

- Hendelsene har formørket en viktig fase av deres ungdomsliv, slår Frostating fast.

Den tidligere danseinstruktøren ble også i 2003 dømt for overgrep mot et barn under 16 år. Dette er med på å øke straffen.

Dagbladet har i dag ikke fått tak i aktor og forsvarer i saken. Det er derfor uklart om dommen blir anket til Høyesterett.